Pressemelding 16. mai 2025 fra TSB-aktørene som sammen gikk til sak mot Helse Sør-Øst: Tyrilistiftelsen, Stiftelsen Manifestsenteret, Samtun, Frelsesarmeen, Stiftelsen Trasoppklinikken, Stiftelsen Renåvangen, Stiftelsen Kvinnekollektivet Arken og Stiftelsen Incognito klinikk.

I mars gikk Tyrili og syv andre tilbydere av Tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB) til felles sak mot Helse Sør-Øst RHF. Vi krevde midlertidig forføyning* for det som gjenstår av helseforetakets anbudskonkurranse.

I dag kom kjennelsen fra retten: Vi vant. Retten har gitt oss medhold i at konkurransegrunnlaget var tilstrekkelig uklart til at anbudsprosessen i Helse Sør-Øst ikke var i tråd med loven. Helseforetaket må dermed avlyse konkurransen.

Les også: Seier til Tyrili og de syv andre saksøkerne

Seieren i tingretten er en lettelse – og et alvorlig varsku.

Saken handler ikke bare om enkeltaktører og våre interesser, men om hvordan helsetjenester tildeles, vurderes og prioriteres i det norske velferdssystemet. Og om mennesker i en vanskelig livssituasjon, som møter et system hvor pris lenge har vært viktigere enn kvalitet.  

Vi forventer at denne dommen får konsekvenser: Det må bli slutt på at kvalitet taper mot pris. 

I retten ble det tydelig at faglige vurderinger har blitt skjøvet til side. At pris var nesten alt som telte. At Helse Sør-Øst sine egne fagfolk advarte, men ikke ble hørt.  

Når anbud på livsviktige helsetjenester behandles som om det var snakk om kontorrekvisita, mister vi rettssikkerhet og tillit til systemet. Det er ikke nok med fine formuleringer om kvalitet, og om ideell sektor. Nå må uttalte holdninger og prioriteringer vises i praksis. 

Vi forventer noen konkrete endringer: 

  • Kvalitet: Nye anbud må inneholde tydelige krav til, og tyngre vekting av, kvalitet. I form av reelle kriterier: bemanning, metodikk, kontinuitet, brukermedvirkning og bærekraft. Det må gå an å konkurrere på fag, ikke bare på kroner.  
  • Innhold: En tydelig struktur med faglig fundert innhold må premieres – ansatte som tilbyr trygge og forutsigbare relasjoner, samarbeid med familie, nettverk og annet hjelpeapparat, og gode planer for tiden etter behandling. 
  • Åpenhet: Det må være full åpenhet om hvordan tilbud vurderes. Det offentlige har ansvar for at vi bygger tjenester som varer og er trygge.  

Ideelle aktører som leverer tjenester til det offentlige er ikke først og fremst konkurrenter. Vi er samarbeidspartnere.  

Vi er hjelpere, i hverdag og i krise. Vi står sammen med pasientene når alt røyner på. Vår motivasjon er ikke å tjene penger. Vi tror på en helse- og velferdsmodell som bygger på fellesskap, kvalitet og relasjon. 

Når vi presses ut, er det ikke bare vi som taper. Det gjør hele samfunnet. 

Derfor retter vi vår appell til helseminister Jan Christian Vestre: Vi ber deg følge opp! 

Vi håper at du ser alvoret i denne dommen. Den må få konsekvenser. Den handler ikke bare om juss, men om tilliten til styring og forvaltning.  

Nå har du sjansen til å rette opp i et system som ikke fungerer. Ikke la den gå fra deg!

Fakta: Helse Sør-Østs anbudskonkurranse for Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og påfølgende rettssaker:

  • Tildelingen i anbudet til Helse Sør-Øst RHF ble offentliggjort 21. oktober 2024.
  • Den viste at 14 behandlingssteder ikke hadde fått fornyet avtale med Helse Sør-Øst (HSØ).
  • Blant dem var fire i Tyrili: Arendal, Skien, Lillehammer og Frankmotunet i Folldal.
  • 6. november ble konkurransen omgjort og gjenåpnet, som følge av en feil HSØ hadde gjort som forhindret deltagelse i konkurransen på like vilkår.
  • Helse Sør-Øst RHF har erkjent at intensjonen var å sende ut en melding til alle tilbydere for å klargjøre hva som var gjeldende, men at dette «ved en inkurie» ikke ble gjort.
  • De gamle avtalene ble forlenget ut juni 2025, siden konkurransen ble forsinket.
  • 7. november gikk flere tusen mennesker i fakkeltog under paroler som "Nok er nok!" og "Stopp raseringen av rusfeltet!"
  • 12. november meddelte HSØ at konkurransen var "stilt i bero".
  • 13. november hadde helseminister Jan Christian Vestre møte med HSØ om konkurransen.
  • 1. desember bevilget regjeringen 200 millioner kroner til en "tilleggsanskaffelse for å øke kapasiteten hos de ideelle behandlingstilbudene og for lengre behandlingsopphold."
  • 12. desember kunngjorde HSØ at sentrale deler av konkurransen avlyses, på delytelsene for døgnbehandling inntil 3, 6 og 9 måneder, samt ROP-lidelser.
  • To aktører i TSB gikk i vinter til sak mot Helse Sør-Øst i tilknytning til anbudsprosessen. Helse Sør-Øst tapte saken, og valgte å ikke anke.
  • HSØ varslet 27. februar at de ønsket å inngå avtaler med tilbyderne som opprinnelig fikk tildeling i fjor høst.
  • Tyrili og de syv andre tilbyderne begjærte midlertidig forføyning, for å forhindre at avtalene ble undertegnet før saken var tilstrekkelig belyst og det forelå en ny, rettskraftig dom.
  • Rettssaken gikk 24. og 25. april, i Østre Innlandet tingrett på Elverum.
  • Hele anskaffelsen har en anslått økonomisk verdi på 11 milliarder kroner.
  • 16. mai kom kjennelsen fra tingretten som ga Tyrili og de syv andre saksøkerne medhold i at konkurransegrunnlaget var uklart og at konkurransen dermed må avlyses.