Pressemelding 6. juni 2025 fra TSB-aktørene som sammen gikk til sak mot Helse Sør-Øst: Tyrilistiftelsen, Stiftelsen Manifestsenteret, Samtun, Frelsesarmeen, Stiftelsen Trasoppklinikken, Stiftelsen Renåvangen, Stiftelsen Kvinnekollektivet Arken og Stiftelsen Incognito klinikk.

Tirsdag meddelte Helse Sør-Øst RHF at helseforetaket avlyser det som gjenstår av anskaffelsen for Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Bakgrunnen er kjennelsen fra Østre Innlandet tingrett, som konkluderte med at grunnlaget for anbudskonkurransen har vært uklart. Tingretten har lagt ned forbud mot at Helse Sør-Øst RHF inngår avtaler om fire delytelser, og Helse Sør-Øst skriver i en pressemelding at de vil innrette seg etter tingrettens kjennelse.

– Vi som gikk til felles sak mot Helse Sør-Øst er lettet over at helseforetaket nå har valgt å avlyse deler av anskaffelsen og ikke anker dommen fra Østre Innlandet tingrett. Det ser vi som en anerkjennelse av behovet for tydelighet og likebehandling i offentlige anskaffelser, sier de åtte saksøkerne i en felles uttalelse.

Fredag ettermiddag var aktuelle TSB-aktører i møte med Helse Sør-Øst om anbudet og veien videre. Det viktigste budskapet der, var at de gamle avtalene forlenges ut 2026.

Helse Sør-Øst vil lyse ut anskaffelsen om de avlyste delytelsene på nytt, og sier det da er naturlig å inkludere de 200 millioner kronene som Helse Sør-Øst ble tildelt for å styrke rusbehandlingen i regionen. Tilleggsbevilgningen ble vedtatt som en del av statsbudsjettet, og skal ifølge partiene bak budsjettforliket brukes til å «øke kapasiteten hos de ideelle behandlingstilbudene og for lengre behandlingsopphold.»

– Vi setter pris på den tydelige erkjennelsen fra Helse Sør-Øst, og ser frem til en ny og mer åpen prosess. Ideelle organisasjoner har et stort og langvarig engasjement for mennesker med rusmiddelavhengighet, og mange av oss har vært bærebjelker i utviklingen av rusfeltet gjennom flere tiår. Engasjementet er ikke bare faglig, men basert på verdiene våre og samfunnsoppdraget vi utfører, sier de åtte saksøkerne.

Helse Sør-Øst RHF vil ta kontakt med dagens avtaleparter, for å tilby ytterligere forlengelse av dagens avtaler gjennom nye ytelsesavtaler.

– Vi ser med optimisme på at dagens avtaler blir forlenget, og at pasienter og medarbeidere kan få ro, slik at vi kan jobbe sammen mot vårt felles mål: å sikre best mulige helsetjenester for noen av samfunnets mest sårbare, sier de åtte TSB-aktørene.

Administrerende direktør Terje Rootwelt i Helse Sør-Øst omtaler i pressemeldingen prosessen med anbudet som «en krevende sak».

«Helse Sør-Øst RHF har vært opptatt av å følge anskaffelsesregelverket, men vi har aktører som har ulike interesser, og vi har fått kjennelser fra tingretten som peker i ulik retning,» uttaler han.

– At vi har sterke interesser i å sikre at samfunnet bygger gode tjenester for Norges befolkning, er helt klart. Nettopp derfor har så mange aktører vært opptatt av å få prøvd innholdet i TSB-anskaffelsen i retten, sier saksøkerne.

Prosessen i kjølvannet av anbudstildelingen i oktober 2024, med demonstrasjoner og fakkeltog, avlysninger og tildelinger, og to runder hvor TSB-aktører har stått på hver sin side i retten, har vært krevende for rusfeltet.

– Vi er opptatt av godt samarbeid på rusfeltet, for å kunne utvikle oss videre, i samarbeid med Helse Sør-Øst. Vi ser frem til en konstruktiv dialog med helseforetaket, og til å bidra i en felles innsats for å sikre kvalitet, forutsigbarhet og kontinuitet for de som trenger våre tjenester. Vi håper at prosessen fremover vil preges av åpenhet, tillit og gjensidig respekt. Slik kan vi sammen bygge et rusfelt som er bærekraftig og i tråd med samfunnets og pasientenes behov, sier de åtte TSB-aktørene i en felles uttalelse.

Fakta: Helse Sør-Østs anbudskonkurranse for Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og påfølgende rettssaker:

  • Tildelingen i anbudet til Helse Sør-Øst RHF ble offentliggjort 21. oktober 2024.
  • Den viste at 14 behandlingssteder ikke hadde fått fornyet avtale med Helse Sør-Øst (HSØ).
  • Blant dem var fire i Tyrili: Arendal, Skien, Lillehammer og Frankmotunet i Folldal.
  • 6. november ble konkurransen omgjort og gjenåpnet, som følge av en feil HSØ hadde gjort som forhindret deltagelse i konkurransen på like vilkår.
  • Helse Sør-Øst RHF har erkjent at intensjonen var å sende ut en melding til alle tilbydere for å klargjøre hva som var gjeldende, men at dette «ved en inkurie» ikke ble gjort.
  • De gamle avtalene ble forlenget ut juni 2025, siden konkurransen ble forsinket.
  • 7. november gikk flere tusen mennesker i fakkeltog under paroler som "Nok er nok!" og "Stopp raseringen av rusfeltet!"
  • 12. november meddelte HSØ at konkurransen var "stilt i bero".
  • 13. november hadde helseminister Jan Christian Vestre møte med HSØ om konkurransen.
  • 1. desember bevilget regjeringen 200 millioner kroner til en "tilleggsanskaffelse for å øke kapasiteten hos de ideelle behandlingstilbudene og for lengre behandlingsopphold."
  • 12. desember kunngjorde HSØ at sentrale deler av konkurransen avlyses, på delytelsene for døgnbehandling inntil 3, 6 og 9 måneder, samt ROP-lidelser.
  • To aktører i TSB gikk i vinter til sak mot Helse Sør-Øst i tilknytning til anbudsprosessen. Helse Sør-Øst tapte saken, og valgte å ikke anke.
  • HSØ varslet 27. februar at de ønsket å inngå avtaler med tilbyderne som opprinnelig fikk tildeling i fjor høst.
  • Tyrili og de syv andre tilbyderne begjærte midlertidig forføyning, for å forhindre at avtalene ble undertegnet før saken var tilstrekkelig belyst og det forelå en ny, rettskraftig dom.
  • Rettssaken gikk 24. og 25. april, i Østre Innlandet tingrett på Elverum.
  • Hele anskaffelsen har en anslått økonomisk verdi på 11 milliarder kroner.
  • 16. mai kom kjennelsen fra tingretten som ga Tyrili og de syv andre saksøkerne medhold i at konkurransegrunnlaget var uklart og at konkurransen dermed må avlyses.
  • Tirsdag 3. juni meddelte Helse Sør-Øst at de retter seg etter tingrettens kjennelse, avstår fra å anke og avlyser det resterende av anbudskonkurransen for TSB.