Nå har Tyrilis nye poliklinikk åpnet dørene

– Når du kommer hit, skal du merke at du er på en Tyrili-enhet. Det handler om verdiene våre og måten vi møter folk på, sier leder Sigrun Dalsaune Jansen om den nye poliklinikken på Tøyen i Oslo.
Av Anders Bisgaard, kommunikasjonsleder i Tyrili | Publisert 7. juni 2025
I de 45 årene Tyrili har eksistert, er det døgnbehandling stiftelsen har vært kjent for. I 2023 startet vi en liten poliklinikk i Sandnes, som en del av Tyrilisenteret der, og også i Midt-Norge driver vi poliklinisk behandling. Mandag denne uka åpnet den første poliklinikken vår i Helse Sør-Øst, og den største i stiftelsen, hvor en på timebasis kan komme og få behandling for rusavhengighet.
– Målgruppa er alle med rusavhengighetsproblematikk som av ulike grunner trenger eller foretrekker behandling på timebasis fremfor mer omfattende døgnbehandling, sier enhetsleder ved poliklinikken, Sigrun Dalsaune Jansen.
Det er særlig tre grupper hun ser for seg at tilbudet vil passe for:
- Pasienter som trenger utredning og vurdering av hvilke behov de har.
- Pasienter som ikke har behov for, eller ønske om, døgnbehandling.
- Pasienter som har vært i døgnbehandling i Tyrili eller andre steder, og som har behov for mer behandling.
– Vi er veldig glade for at Tyrili nå også kan tilby en poliklinikk til de som er i vår målgruppe på Østlandet. Målet vårt er at du skal føle deg velkommen når du går inn døra her, sier Sigrun Dalsaune-Jansen, som har lang erfaring fra Tyrili, blant annet som enhetsleder ved naboenheten Tyrili Arena Oslo.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Variert tilbud på dag- og kveldstid
Du kan bli henvist til poliklinikken for en periode som strekker seg over inntil 12 måneder. Innhold og hyppighet avgjøres av hvilket behov du har. Det er mulig å få samtaleterapi, enten individuelt eller i gruppe, og det vil også være et dagtilbud inntil tre dager i uka, med et litt mer omfattende innhold.
– Et eksempel på en dag i et behandlingsopplegg kan være at du har fysisk aktivitet på formiddagen, er med på å lage lunsj og spiser sammen med andre pasienter, og deretter har en samtalegruppe på ettermiddagen, sier Sigrun Dalsaune Jansen.
Det blir også tilbud en kveld i uka, individuelt og i gruppe, for de som har behov for behandling på et annet tidspunkter enn dagtid.
– Vi har et recovery-perspektiv hvor vi tar utgangspunkt i pasienten. Det er viktig for oss å tilby fleksibilitet i møte med den enkelte, sier Sigrun Dalsaune Jansen.
Det vil være tett samarbeid med Tyrili Arena Oslo, som ligger ved siden av og tilbyr døgnbehandling i inntil tre måneder. Der vil det være mulig å kombinere poliklinisk behandling med døgnopphold i perioder, ved behov for det.
Tverrfaglig og mangfoldig medarbeidergruppe
Som på andre Tyrili-enheter er medarbeidergruppa tverrfaglig sammensatt gruppe, med helsefaglige og sosialfaglige behandlere, psykologspesialist og psykolog, legespesialist og familieterapeut.
– Familie og pårørende er i tillegg et fokusområde hos mange av behandlerne våre. Medarbeidergruppa er en god blanding, med spredning i erfaring og utdanning, sier Sigrun Dalsaune Jansen.
Enheten har også en egen kulturtolk – noen steder også kalt kulturell brobygger – som har kunnskap om og erfaring med krysskulturell tilknytning.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Kulturelle normer kan gi mange en opplevelse av ikke passe inn. Vi legger til rette for mangfold og har som mål at vi skal romme folk med mange ulike bakgrunner. I mange tilfeller vil vi jobbe målrettet opp mot pasientens familie, for å skape større forståelse for avhengighetsproblematikken, sier Sigrun Dalsaune Jansen.
Seksuell helse, kjønns- og seksualitetsmangfold og kriminalitet er også særkompetanse medarbeidergruppa ved den nye poliklinikken innehar.
Ønsker du å henvise eller bli henvist til poliklinikken, eller vil vite mer? Ta kontakt med Tyrili Inntak, de svarer på dine spørsmål og hjelper deg videre i prosessen.
Fakta: Tyrili poliklinikk Oslo
Målgruppen er pasienter som:
Spørsmål om behandlingsinnhold og henvisning kan rettes til Tyrili Inntak. |