Seier til Tyrili og de syv andre saksøkerne

Tingretten ga oss medhold i at konkurransegrunnlaget for rusbehandlingsanbudet til Helse Sør-Øst var uklart, og at konkurransen må avlyses.
Pressemelding 16. mai 2025 fra TSB-aktørene som sammen gikk til sak mot Helse Sør-Øst: Tyrilistiftelsen, Stiftelsen Manifestsenteret, Samtun, Frelsesarmeen, Stiftelsen Trasoppklinikken, Stiftelsen Renåvangen, Stiftelsen Kvinnekollektivet Arken og Stiftelsen Incognito klinikk.
I begynnelsen av mars varslet åtte tilbydere av Tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB) at vi gikk til felles sak mot Helse Sør-Øst RHF.
Vi krevde midlertidig forføyning* for det som gjenstår av helseforetakets anbudskonkurranse.
Vi mente uklarhet i konkurransegrunnlaget har virket inn på utformingen av tilbudene og dermed på resultatet av konkurransen.
I dag kom kjennelsen fra retten: Vi vant. Retten har gitt oss medhold i at konkurransegrunnlaget var tilstrekkelig uklart til at anbudsprosessen i Helse Sør-Øst ikke var i tråd med loven. Helseforetaket må dermed avlyse konkurransen.
– Retten har gitt oss medhold i at konkurransegrunnlaget fra Helse Sør-Øst var uklart. Det åpnet for gjensidig utelukkende tolkninger, dermed kunne ikke tilbyderne vite hvilke regler som gjaldt. Det er et viktig gjennomslag for oss som har vært bekymret for hvordan pris har trumfet kvalitet i denne prosessen. Nå er veien åpen for en ny, rettferdig konkurranse, der alle aktører forstår spillereglene før de deltar, sier Camilla Fjeld, nestleder i Tyrilistiftelsen.
– Ordlyden i konkurransegrunnlaget er uklar
Rettssaken handlet om hvordan konkurransegrunnlaget skulle tolkes. I kjennelsen, som er vedlagt, heter det blant annet:
“Retten peker (...) på at det, av totalt 23 tilbydere, bare er Mestringshusene og Stiftelsen Fekjær som har tatt kapasitetsforbehold. Retten legger til grunn at det generelt ville være en fordel for tilbyderne å ta kapasitetsforbehold, og at mange ville gjort dette om de oppfattet at det var anledning til det. Når så få har gjort dette underbygger det at tilbyderne, jevnt over, har ment at det var klart at et slikt forbehold ikke var tillatt.”
Retten peker også på interne diskusjoner hos HSØ som tyder på uenighet der om hvordan konkurransegrunnlaget skulle forstås.
Tingretten konkluderer:
“Oppsummert mener retten ordlyden i konkurransegrunnlaget er uklar. Andre objektive tolkningsfaktorer spriker. Systemtolkninger gir en svak støtte for at kapasitetsforbehold ikke er tillatt, mens oppdragsgivers intensjon slik denne fremgår av sammenhengen i konkurransegrunnlaget og generelle betraktninger om størst mulig konkurranse, gir støtte for at kapasitetsforbehold er tillatt. Retten er i tvil om Helse Sør-Østs intensjon kommer så vidt klart frem at den må sies å avklare spørsmålet, men er etter en samlet vurdering kommet til at størst vekt på må legges på at ordlyden er tvetydig. Retten mener etter dette at begge tolkningsalternativer – både at kapasitetsforbehold er tillatt og at det er forbudt - ligger innenfor hva en rimelig opplyst og normalt påpasselig tilbyder kan legge i bestemmelsen. Disse tolkningsalternativene er gjensidig utelukkende, og bestemmelsen er dermed uklar.
Partene er enige om at konkurransen må avlyses dersom konkurransegrunnlaget er uklart. Retten legger dette til grunn.”
* Midlertidig forføyning er en avgjørelse som fattes av retten i en sivil sak som kun skal gjelde for en viss tid, vanligvis fram til en rettssak er endelig avgjort. Dette brukes når det haster å få en avgjørelse, og man ikke har tid til å vente på at dom blir avsagt.
Fakta: Helse Sør-Østs anbudskonkurranse for Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og påfølgende rettssaker:
|
Forklaring av rettens begreper: 1. Konkurransegrunnlaget er uklart 2. Uklarhet gir avlysningsplikt 3. Oppdragsgivers intensjon var ikke tydelig nok 4. Det foreligger sikringsgrunn 5. Midlertidig forføyning |