Av Anders Bisgaard, kommunikasjonsleder i Tyrili | Foto: Martin Strøm | Pressemelding sendt ut 2. desember 2024

Søndag kveld presenterte regjeringspartiene sin enighet om statsbudsjettet, med 200 millioner kroner til Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), som Tyrili er en del av.

Bevilgningen må sees i sammenheng med høstens anbudskonkurranse for TSB i Helse Sør-Øst RHF. Slik vi oppfatter det, løser den det ene av de to hovedproblemene ved anbudskonkurransen og legger et godt grunnlag for også å gjøre noe med det andre.

  • Det ble tidlig klart at anbudskonkurransen ville innebære en reduksjon på rundt 100 behandlingsplasser innenfor TSB i HSØ. Det problemet er denne tilleggsbevilgningen et direkte svar på, og det er bra.
  • Det andre hovedproblemet ved anskaffelsen er at pris teller 60 prosent, kvalitet bare 40, og at det i liten grad er lagt opp til noen reell vurdering av forskjeller i kvalitet. Tilleggsbevilgningen gir HSØ et større økonomisk handlingsrom for å gjøre noe med dette.

– Nå har administrerende direktør Terje Rootwelt i HSØ en gyllen anledning til å legge det nåværende anbudet i skuffen og designe en helt ny konkurranse, hvor kvalitet er det viktigste tilbyderne måles på, og reelle kvalitetsforskjeller ut over minstekravene faktisk premieres, sier daglig leder i Tyrili, Jonas Finnby.

I teksten til budsjettforliket, som blant annet er publisert på SVs hjemmeside, står det om bevilgningen til TSB at «midlene skal brukes til å sørge for en tilleggsanskaffelse for å øke kapasiteten hos de ideelle behandlingstilbudene og for lengre behandlingsopphold.»

– Det er veldig bra at det kommer en bevilgning som motvekt til kutt i behandlingsplasser og behandlingstid. Samtidig har forringelsen av kvalitet kommet inn som den største bekymringen etter at tildelingen ble offentliggjort i oktober, og den utfordringen må fortsatt løses, sier Jonas Finnby.

I korte trekk er bekymringen til Tyrili og mange andre på rusfeltet at konkurransen bare skal gjenåpnes, uten at vektingen mellom pris og kvalitet endres. Skjer det, vil tilbyderne sitte med mulighet for å regne ut svært nøyaktig hvilke priser de andre har lagt inn tilbud på og dermed tvinges til å underby hverandre.

– En gjenåpning av anbudet vil føre til prisdumping og en ytterligere forringelse av kvaliteten. Den eneste muligheten vi ser, er at anbudet avlyses. Utvalget helseminister Jan Christian Vestre vil sette ned for å finne ut hva som er god kvalitet i rusbehandling, må få trekke sine konklusjoner og legge føringene for et nytt anbud med kvalitet i høysetet. Tilleggsbevilgningen i statsbudsjettet skaper økonomisk handlingsrom til å kunne gjøre det, sier Jonas Finnby.

Tyrili sendte fredag ut en pressemelding hvor vi varslet om at vi forbereder oss på rettslige skritt hvis anbudskonkurransen til HSØ gjenåpnes, fremfor å avlyses og gjenoppstå med et helt nytt design. Dette standpunktet står vi fortsatt ved.

Jonas Finnby understreker samtidig at han ser noen nylige signaler fra Helse Sør-Øst som positive.

For en ukes tid siden presenterte HSØ rapporten «Framskrivning av behov for helsepersonell i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling», som kommer med noen anbefalinger for å møte veksten i behovet for døgnbehandling og polikliniske konsultasjoner som man antar vil komme de neste 15 årene. Blant anbefalingene er:

  • Bygge gode lokale fagmiljøer med høy faglig kvalitet og med oppmerksomhet rettet mot utvikling, forbedring og forskning.
  • Gode praksisplasser av høy faglig kvalitet.
  • Strukturerte nyansattprogrammer og mentorordninger.
  • Gode og forutsigbare spesialiseringsløp for leger og psykologer, og tilrettelegging for faglig utvikling for alle yrkesgrupper.
  • Kapasitet til veiledning og kurs.
  • Tilstrekkelig lederstøtte, avsatt tid til lederutvikling og tilrettelegging for et godt arbeidsmiljø.

– Disse anbefalingene henspiller nettopp på den kvaliteten vi mener må ligge til grunn for god behandling av personer med rusmiddelavhengighet, for at denne gruppa skal kunne sees som likeverdig med befolkningen for øvrig, sier Jonas Finnby.

Fakta: Helse Sør-Østs anskaffelse i Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)

  • Tildelingen ble offentliggjort 21. oktober.
  • Den viste at 14 behandlingssteder ikke hadde fått fornyet avtale med Helse Sør-Øst (HSØ).
  • Blant dem var fire i Tyrili: Arendal, Skien, Lillehammer og Frankmotunet i Folldal.
  • 6. november ble konkurransen omgjort og gjenåpnet, som følge av en feil HSØ hadde gjort som forhindret deltagelse i konkurransen på like vilkår.
  • De gamle avtalene blir forlenget ut juni 2025, siden konkurransen blir forsinket.
  • 7. november gikk flere tusen mennesker i fakkeltog under paroler som "Nok er nok!" og "Stopp raseringen av rusfeltet!"
  • 12. november meddelte HSØ at konkurransen var "stilt i bero".
  • 13. november hadde helseminister Jan Christian Vestre møte med HSØ om konkurransen.
  • 1. desember bevilget regjeringen 200 millioner kroner til en "tilleggsanskaffelse for å øke kapasiteten hos de ideelle behandlingstilbudene og for lengre behandlingsopphold."