Av Anders Bisgaard, kommunikasjonsleder i Tyrili | Publisert 12. august 2024

Tirsdag 13/8 til torsdag 15/8 er det igjen klart for Arendalsuka og "Åpen Russcene" på taket til Tyrili Arena Arendal i Vesterveien 3. 

Inngang til taket er via Kirkebakken; du ser det på høyre hånd når du har gått opp bakken forbi den store Trefoldighetskirken.

Tyrili er vertskap sammen med Rusfeltets hovedorganisasjon, Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. Vi har profesjonelle lyd- og bildefolk og strømmer mange av arrangementer.

"Åpen russcene" ble etablert i 2018 av Tyrili og Fagrådet. Målet var å sikre en arena hvor vi kunne diskutere rusfag og ruspolitikk. I tillegg til å ha egne arrangement, åpnet vi for at andre organisasjoner og virksomheter kunne leie scenen. Det har mange gjort, også i år.

Vi gleder oss til en uke som forhåpentligvis vil gi nye opplevelser, innsikter og drivstoff til videre diskusjon!

***

Program for Åpen russcene 2024
 

Tirsdag 13. august
 

08.00–08.45: OPPLEV YOGA, SINNSRO OG MENING MED TIDLIGERE INNSATTE OG RUSAVHENGIGE.
Arrangør: Back in the Ring
Back in the ring underviser yoga i over 25 byer og 16 fengsler rundt om i landet. Over 500 deltagere på landsbasis har benyttet seg av tilbudet, og deltagerne er nå yogalærere i prosjektet. De er forbilder på at det er mulig å snu et destruktivt liv når man får muligheten til å være en ressurs for andre. Under Arendalsuka er vi til stede for å gi deg en smakebit av yogapraksisen som har bidratt til store endringer i våre deltakeres liv, og for å fortelle litt om resultatene vi oppnår gjennom yogapraksis i rus og kriminalomsorgen. 

Kom og opplev en ny spennende yogaklasse med tidligere innsatte som har vært tøffe nok til å senke guarden, blitt myke nok til å vise omsorg og har guts nok til å drive dette videre i tjeneste for andre. Møt opp i «Teltet på taket» hos Tyrili Arena, opp bakken fra Domkirken.  Selve undervisningen varer i 45 minutter, og vil være med lav intensitet. Passer for alle nivåer. Ha gjerne litt løse og ledige klær. Vi tilbyr yogamatter, men har du en egen ta den gjerne med. Vi gleder oss å se deg.

09.00–10.00: RUSFELTET I LIMBO - HVILKE AMBISJONER HAR POLITIKERE FOR RUSFELTET?
Arrangør: Rusfeltets hovedorganisasjon, Tyrili, Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen
Strømming: https://vimeo.com/event/4491820

Rusfeltet er blitt satt på vent i denne perioden. Regjeringen skrev i Hurdalsplattformen at de skulle kommer med en forebygging- og behandlingsreform. Så langt har vi ikke sett noe til den. Fritt behandlingsvalg er avviklet og antall døgnbehandlingsplasser reduseres kraftig i denne perioden. Regjeringen har satt ned et rushåndhevingsutvalg som skal se på hvordan rusavhengige kan gis hjelp fremfor straff. Samtidig ser vi flere land diskuter regulering av cannabis. Hva mener egentlig partiene om ruspolitikken? Hva vil de? Forstår de utålmodigheten?

Medvirkende:

  • Even A. Røed, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
  • Sandra Bruflot, Stortingsrepresentant, Høyre
  • Hadle Rasmus Bjuland, KrFU leder og vara til Stortinget, Kristelig Folkeparti
  • Stig Aspelin, Venstre, kandidat til Stortingsvalgliste i Oslo
  • Debattleder: Jan Gunnar Skoftedalen, Leder, Rusfeltets hovedorganisasjon

10.30–12.00: OVERDOSE: DET ANGÅR ALLE
Arrangør: KORUS
Strømming: https://vimeo.com/event/4491915

I fjor døde 363 mennesker av overdose. Det er det høyeste tallet på 23 år. En mamma, en far, en sønn, en datter, en bestemor, en venn. Det er nært, det berører mange og det angår «folk flest».  Da den nasjonale overdosestrategien ble lansert i 2014, handlet det om heroin. Nå, ti år etter, ligger en kommunal overdoseforebyggende pakke ute på høring, og virkelighetsbildet har endret seg dramatisk.

Stadig flere dør av reseptbelagte medikamenter. Nye og ukjente stoffer dukker oftere opp på det illegale markedet, og behovet for effektive varslingsmetoder har blitt større. For å møte behovet jobbes det nå med en nasjonal overdose-app, og flere får opplæring og tilgang til bruk av neseprayen nalokson. Sammen med Helsedirektoratet løfter vi temaet overdose i to faginnlegg med påfølgende debatt:

  • Overdose på blå resept

Hvorfor dør stadig flere av reseptbelagte medikamenter, og hva kan vi gjøre for å forhindre en overdosepidemi?

  • Med livreddende hjelp i baklomma

En ny overdose-app skal bidra til tidlig varsling om farlige stoffer i omløp. Sammen med økt tilgang til nalokson er målet å redde flere liv.

Medvirkende:

  • Bjørn Runar Foss Sodeland, redaktør korus.no, KORUS sør
  • Morten Møller Olsø, rådgiver, KORUS Midt
  • Silje Finstad, rådgiver, KORUS Oslo
  • Helsedirektoratet

12.3013.30: NYE TANKER OM RUSBEHANDLING
Perspektiver fra bruker- og pårørendeorganisasjonene på rusfeltet
Arrangør: RHOs nettverk av bruker og pårørendeorganisasjoner
Lenke: https://vimeo.com/event/4491918

På rusfeltet kjemper sterke krefter om definisjonsmakten over hva som er god rusbehandling. Noen vil tilbake til lange døgnopphold, noen vil beholde status quo og andre ønsker å tenke nytt innhold i nye fleksible rammer. Landets største bruker- og pårørendenettverk på rusfeltet inviterer til debatt om hvilke innovative grep som må til for å skape bedre behandlingsresultater.

Innledning ved Tommy Sjåfjell, A-larm, Ida Olsen, proLAR Nett og Arild Knutsen, FHR. Etter innledning blir det en debatt.

Medvirkende:

  • Sandra Bruflot, Stortingsrepresentant, Høyre
  • Even Røed, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
  • Asbjørn Larsen, Nestleder, RIO
  • Michael Lindholm, Generalsekretær, Ivareta
  • Emil Engebretsen, Brukerrepresentant, Normal Norge

Ordstyrer: Jan Gunnar Skoftedalen, leder i Rusfeltets hovedorganisasjon

14.0015.00: UNGDOMMER - KRIMINALITET
Arrangør: RIO - EN LANDSDEKKENDE BRUKERORGANISASJON PÅ RUSFELTET
Lenke: https://vimeo.com/event/4491923

Alt for mange unge faller ut av skolen, eller vokser opp under dårlige levekår. Mange ungdommer prøver rusmidler, også ulovlige noe som er en del av det å være ung, og opplever med det stigmatiseringen. For minoritetsungdom er stigmatiseringen ofte enda mer uttalt på grunn av deres etniske eller kulturelle bakgrunn. En mer human og inkluderende ruspolitikk, tuftet på menneskerettighetene, og flere ressurser er derfor en målsetning. Søkelys på hjelp og støtte fremfor straff vil etter vårt syn kunne minske følelsen av utenforskap og stigma av ungdommene som bruker ulovlige rusmidler, eller gjør kriminelle handlinger.

Ungdommene trenger å kjenne på mestring, bli sett, få gode kunnskaper om rusmidler, tilgang på gode støtteordninger og fornuftige rollemodeller i stedet for trusler om straff. De trenger alternativer, og en trygg veg tilbake. De trenger at vi har troen på hver enkelt en av dem. Så hvordan skaper vi de gode relasjonene som gir oss muligheten til å hjelpe dem på rett spor. På bakgrunn av disse problemstillingene arrangerer RIO et viktig event med søkelys på hva vi kan gjøre for å hjelpe disse ungdommene.

Medvirkende:

  • Asbjørn Larsen, nestleder, RIO
  • David Rogne, regionsansvarlig Midt Norge, RIO
  • Stine Marit Hollerud, vernepleier-Uteseksjonen, Oslo kommune
  • Moses Kuvoame, sosiolog med PhD-grad fra Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo
  • Stine Renate Bruvoll, daglig leder, KAOSteori
  • Mohammed Hersi, styreleder, fylkeslaget RIO Oslo
  • Kai Knutsen Sivertsen, erfarings konsulent, KAOSteori

16.0017.00: EN BEDRE PSYKISK HELSE BRUKERE, PÅRØRENDE OG PROFESJONER SAMMEN!

Arrangør: NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR), Mental Helse, Landsforeningen for Pårørende og Etterlatte innen Psykisk helse og ROP-lidelser (LPP), Norsk psykologforening, Norsk Psykiatrisk forening (Npf)
Strømming: https://vimeo.com/event/4491943

Vi inviterer brukere, pårørende og profesjoner til debatt for en bedre psykisk helse. Innen psykisk helse er det ulike meninger om hva som bør prioriteres for å forbedre tjenestene. Dette er første gangen fem organisasjoner går sammen og har funnet fellesnevnere som vi vil presentere på Arendalsuka. Vi vil også debattere og utforske ulikhetene!

Bakgrunnen for arrangementet er at organisasjonene har gått sammen og utarbeidet en felleserklæring for bedre psykisk helse, dette er første gangen brukere, pårørende og fag går sammen i et slikt samarbeid. Erklæringen er utarbeidet av Landsforeningen for Pårørende og Etterlatte innen Psykisk helse og ROP-lidelser (LPP), Norsk psykologforening, NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR), Norsk Psykiatrisk forening (Npf) og Mental Helse.

Medvirkende:

  • Espen Gade Rolland, Leder, NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR)
  • Ole-Marius Minde Johnsen, Landsleder, Mental Helse
  • Anna Cecilie Jentoft, Landsstyreleder, Landsforeningen for Pårørende og Etterlatte innen Psykisk helse og ROP-lidelser (LPP)
  • Lars Lien, Leder, Norsk Psykiatrisk forening (Npf)
  • Håkon Kongsrud Skard, President, Norsk psykologforening
  • Debattleder: Kristin Bergersen, Kommunikasjonssjef, Mental Helse
Onsdag 14. august
 

08.00–08.45: OPPLEV YOGA, SINNSRO OG MENING MED TIDLIGERE INNSATTE OG RUSAVHENGIGE.
Arrangør: Back in the Ring

Back in the ring underviser yoga i over 25 byer og 16 fengsler rundt om i landet. Over 500 deltagere på landsbasis har benyttet seg av tilbudet, og deltagerne er nå yogalærere i prosjektet. De er forbilder på at det er mulig å snu et destruktivt liv når man får muligheten til å være en ressurs for andre. Under Arendalsuka er vi til stede for å gi deg en smakebit av yogapraksisen som har bidratt til store endringer i våre deltakeres liv, og for å fortelle litt om resultatene vi oppnår gjennom yogapraksis i rus og kriminalomsorgen. 

Kom og opplev en ny spennende yogaklasse med tidligere innsatte som har vært tøffe nok til å senke guarden, blitt myke nok til å vise omsorg og har guts nok til å drive dette videre i tjeneste for andre.  Møt opp i «Teltet på taket» hos Tyrili Arena, opp bakken fra Domkirken. Selve undervisningen varer i 45 minutter, og vil være med lav intensitet. Passer for alle nivåer. Ha gjerne litt løse og ledige klær. Vi tilbyr yogamatter, men har du en egen ta den gjerne med. Vi gleder oss å se deg.

Arrangementet til Fotballstiftelsen fra 9 til 10 er dessverre avlyst.

11.00–12.00: ER KOMMUNENE DE NYE SPESIALISTENE?
Arrangør: Velferdsetaten, Oslo kommune
Lenke: https://vimeo.com/event/4491948

I takt med at antall døgnplasser og oppholdstid i spesialisthelsetjenesten går ned flyttes ansvar og oppgaver over til kommunen. Behandling er ikke lenger forbehold spesialisthelsetjenesten, men også blitt et kommunalt ansvar. Hva er egentlig kommunal rusbehandling? Hva skal vi med spesialisthelsetjenesten? Representanter fra kommune, spesialisthelsetjeneste og kompetansesenter deler sine perspektiver i samtale om temaet.

Medvirkende:

  • Anders Dalsaune Jansen, Avdelingsdirektør, Velferdsetaten, Oslo kommune
  • Anna Sabina Soggiu, Fagkoordinator, Korus Oslo
  • Trude Lønning, Leder psykisk helse og rus, Sandnes kommune

13:0014:00: MINE, DINE OG VÅRE BARN – UNGDOM OG UTENFORSKAP
Arrangør: Rusfeltets hovedorganisasjon, Tyrilistiftelsen, Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen
Strømming: https://vimeo.com/event/4491950

Ungt utenforskap kan ha mange uheldige konsekvenser, og målgruppen er overrepresentert i statistikker om fattigdom, frafall i skolen, kriminalitet og rus. I dette arrangementet samler vi både fagpersoner, politikere og organisasjoner som jobber med barn og unge for å snakke om årsakene til utenforskap og hvordan vi best kan forebygge det.

Hvordan skal samfunnet og hjelpeapparatet sikre at barn og unge blir en del av det store felleskapet? Hvordan kan kommunene jobbe for å forebygge at barn og unge vokster i fattigdom og blir rekruttert av negative miljøer?

Det trengs mer en landsby for å oppdra et barn. Velkommen til en viktig samtale om fremtiden til våre barn

Medvirkende:

  • Even A Røed, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
  • Sandra Bruflot, Stortingsrepresentant, Høyre
  • Turid Wangensten, Forsker, Tyrili
  • Janne Olise Raanes, Avdelingsdirektør, Kirkens bymisjon
  • Tone Hege Brekke Uppstad, Frelsesarmeen

Ordstyrer: Johannes Heggland, ass generalsekretær, Kirkens bymisjon

14:30–15:30: UTENFORSKAP OG INNENFORSKAP - SAMTALE MELLOM OLIVER LOVRENSKI OG MARIA KJOS FONN
Arrangør: Rusfeltets hovedorganisasjon, Tyrilistiftelsen, Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen
Strømming: https://vimeo.com/event/4491953

I 2023 brakdebuterte Oliver Lovrenski med boken "Da vi var yngre" om vennskap, sorg, rus og overlevelse i dagens Oslo. Maria Kjos Fonn feirer 10-års jubileum som forfatter,  et forfatterskap som har kastet et helt spesielt lys over bruk av rusmidler, medavhengighet, vold og traumer. Nå møtes de - for første gang, til en samtale om identitet, rus og oppvekst
Samtalen ledes av Torhild Kielland fra Høyskolen i Innlandet.

16.0017.00: GJØR SAMFUNNET FOLK MED RUSAVHENGIGHET TIL UNDERMENNESKER ELLER MEDMENNESKER?
Arrangør: Tyrilistiftelsen
Lenke: https://vimeo.com/event/4491957

Tyrilis forsknings- og utviklingsavdeling har gjennomført en spørreundersøkelse hvor de har kartlagt synspunkter på rus, avhengighet og behandling – i befolkningen generelt, blant helsepersonell og blant medarbeidere på rusfeltet.

Hvor villig er vi til å ønske personer med rusavhengighet velkommen som naboer, kjærester eller folkevalgte politikere? Og mener vi det er slik at rusavhengige alltid vil være bare en joint eller en shot unna å havne ut i rus igjen?

Tyrili FoU presenterer sentrale funn fra undersøkelsen, før et panel bestående av representanter for brukerorganisasjonene, politikken, media og forskning på menneskerettigheter møtes til debatt om hvordan våre holdninger og handlinger kan føre til henholdsvis utenforskap eller medborgerskap. Debatten ledes av Hanne Lorimer Aamodt, fagleder i Tyrili.

Torsdag 15. august
 

08.00–08.45: OPPLEV YOGA, SINNSRO OG MENING MED TIDLIGERE INNSATTE OG RUSAVHENGIGE.
Arrangør: Back in the Ring

Back in the ring underviser yoga i over 25 byer og 16 fengsler rundt om i landet. Over 500 deltagere på landsbasis har benyttet seg av tilbudet, og deltagerne er nå yogalærere i prosjektet. De er forbilder på at det er mulig å snu et destruktivt liv når man får muligheten til å være en ressurs for andre. Under Arendalsuka er vi til stede for å gi deg en smakebit av yogapraksisen som har bidratt til store endringer i våre deltakeres liv, og for å fortelle litt om resultatene vi oppnår gjennom yogapraksis i rus og kriminalomsorgen. 

Kom og opplev en ny spennende yogaklasse med tidligere innsatte som har vært tøffe nok til å senke guarden, blitt myke nok til å vise omsorg og har guts nok til å drive dette videre i tjeneste for andre.  Møt opp i «Teltet på taket» hos Tyrili Arena, opp bakken fra Domkirken. Selve undervisningen varer i 45 minutter, og vil være med lav intensitet. Passer for alle nivåer. Ha gjerne litt løse og ledige klær. Vi tilbyr yogamatter, men har du en egen ta den gjerne med. Vi gleder oss å se deg.

9.0010.00: TRAFIKKSIKKERHET OG INDIVIDETS RETTIGHETER: ER REGELVERKET EDRUELIG I TRAFIKKRELATERTE RUSKONTROLLER
Arrangør: Preventio
Lenke: https://vimeo.com/event/4491963

Vi står overfor økende spørsmål om hvordan vårt rettssystem håndterer trafikksikkerhet og ivaretar sivile og menneskerettigheter. Med økt fokus på rusmidler i trafikken og strengere tiltak fra myndighetene, er det viktig å spørre om disse tiltakene er rettferdige og nødvendige. Det er stor og allmenn enighet om at kjøring i ruspåvirket tilstand skal være forbudt og straffbart. Samtidig er det sjanse for at mange borgere har opplevd alvorlige konsekvenser som tap av førerkort og anklager som kan virke urimelige, ikke minst som følge av nyere forskning og kunnskap om rusmidlers påvirkning av kropp og kjørevnene og usikkerhet rundt måleverktøy.

Arrangementet vil samle fagfolk fra justissektoren, forskere, og brukerrepresentanter for å diskutere hvorvidt dagens regelverk er i balanse eller om det er behov for revidering av gjeldende lov- og regelverk, og hvilke andre problemstillinger som gjør seg relevante i saken. Arrangementet er spesielt relevant for politikere, systemansatte, ideell sektor og for personer som er opptatt av ruspolitikk og menneskerettigheter.

10.3012.00: UNGDOM OG RUS: FRA KARSK TIL KOKAIN
Arrangør: KORUS
Lenke: https://vimeo.com/event/4491961

Det er ikke lenger alkohol og hjemmebrent som foreldre frykter mest når de sender sine håpefulle ut på fest. På forsidene av avisene er det kokain det handler om, og både titler og innhold gir et skremmende bilde av en ungdomskultur i endring.

Men stemmer bildet? Hva kan vi gjøre for å forebygge rusbruk blant ungdom, og hvordan kan vi sikre at vi tar tak i eventuelle problemer før de eskalerer?

Vi ser nærmere på KORUS sin nasjonale satsing på oppsøkende arbeid blant unge, og løfter fram internasjonal og europeisk kunnskap om forebygging vi vet virker.

Medvirkende:

  • Reidar Dale, KORUS Bergen
  • Aina Michalsen, KORUS Oslo
  • Katrin Øien, KORUS Midt
  • Alexander Sollie Hvaring, KORUS Oslo

12.3013.30: LØSLATT ETTER SONING FOR SEKSUALLOVBRUDD - ET LIV I ENSOMHET ELLER EN PLASS I SAMFUNNET?
Arrangør: Frelsesarmeen
Lenke: https://vimeo.com/event/4491967

Hvordan kan vi som samfunn ta imot personer som har sonet for seksuallovbrudd?

Antallet personer som dømmes for seksuallovbrudd har økt kraftig de siste årene. Andelen innsatte som soner for seksuallovbrudd økte fra 6 % i 2000 til 25 % i 2020 (KDI). Disse personene skal løslates fra fengsel og skal ut i samfunnet igjen. Å løslates etter å ha sonet en dom for seksuallovbrudd kan være krevende for innsatte, og det kan skape uro i familier og lokalsamfunn.

Seksuallovbrudd kan ha store omkostninger for ofre og pårørende. Mange er skeptisk til å få personer som har begått seksuallovbrudd som sin nabo eller kollega. Samtidig kan risikoen for nye lovbrudd øke dersom personer opplever isolasjon, psykiske belastninger og ensomhet over tid. Det er derfor behov for at samfunnet tar imot innsatte, på tross av handlingene de har begått. Denne prosessen er det knyttet mange dilemmaer og utfordringer til.  Hvordan kan løslatte reintegreres på en trygg og god måte, som ivaretar alle parter?

Frelsesarmeen inviterer Kriminalomsorgen, behandlingstilbud og andre organisasjoner til debatt om temaet.

Vi spør blant annet:

  • Hvilke behandlings- og rehabiliteringstilbud er tilgjengelig i Kriminalomsorgen for innsatte som har begått seksuallovbrudd? Hvilken betydning har dette for tilbakefallsrisiko?
  • Hva vet vi om grad av tilbakefall til ulike typer seksuallovbrudd?
  • Hvordan opplever personer som har sonet for seksuallovbrudd, tiden etter løslatelse?
  • Hvordan tar vi som samfunnet imot disse menneskene? Hva kan gjøres annerledes?
  • Hvilken betydning har organisasjonenes arbeid?
  • Hvordan kan pårørende og fornærmede ivaretas i en slik reintegreringsprosess?
  • Hvordan kan vi som samfunn ta imot personer som har sonet for seksuallovbrudd?

Antallet personer som dømmes for seksuallovbrudd har økt kraftig de siste årene. Andelen innsatte som soner for seksuallovbrudd økte fra 6 % i 2000 til 25 % i 2020 (KDI). Disse personene skal løslates fra fengsel og skal ut i samfunnet igjen. Å løslates etter å ha sonet en dom for seksuallovbrudd kan være krevende for innsatte, og det kan skape uro i familier og lokalsamfunn.

Medvirkende:

  • Heidi Bottolfs, avdelingsdirektør, Avdeling for forebygging, tilbakeføring og sikkerhet, Kriminalomsorgsdirektoratet
  • Christine Friestad, forsker, Klinikk for psykisk helse og avhengighet, Helse Sør-Øst
  • Lars Fodstad, Enhetsleder Spesialpoliklinisk enhet, Oslo Universitetssykehus
  • Maren Riis, seniorrådgiver og prosjektleder i CoSA, Kriminalomsorgen
  • Hanne Hamsund, daglig leder, For fangers pårørende
  • Martine Howden, daglig leder/familieterapeut, Mellom oss
  • Ole Loe Andersen, samfunnskontakt, Veien tilbake
  • Johan Lothe, daglig leder, Wayback - Stiftelsen livet etter soning
  • Ingvild Hestad Torkelsen, daglig leder, Nok- Norge