logo

Endre skriftstørrelse

Hold CTRL-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre, eller - for å forminske.

Tyrili Frankmotunet

Tyrili Frankmotunet ligger i Grimsbu i Folldal i Hedmark fylke, og ble åpnet i 1991. Det var paret Solbjørg og Kjell Brennodden som flyttet hit og grunnla enheten etter mange år på Tyrili i Mesnali.

Den gangen besto Frankmotunet av et lite hovedhus, en låve og et gammelt stabbur. Etter hvert som behovet meldte seg, har enheten blitt bygd ut i flere byggetrinn. Nå er det 28 enkeltrom her og Frankmotunet har plass til elever på korttids- og langtidsplass. Noen elever kommer fra Stifinner`n, det vil si at de er overflyttet fra soning i fengsel til behandling. 

Behandling

Frankmotunet er en viktig del av behandlingskjeden for elever som trenger en gradvis overgang tilbake til livet i hjemkommunen. Dette er et sted for å starte opp behandlingen sin, og elever på helseplass er i utgangspunktet på Frankmotunet i seks måneder. Med utgangspunkt i elevens bakgrunn, jobbes det spesielt med kartlegging, utredning, økonomi, psykisk helse, motivasjon, relasjoner, døgnrytme, struktur og kultur. Det er en målsetting å gi elevene mestringsopplevelser og å trygge dem og gi ro i behandlingssituasjonen. Etter et halvt år overføres elevene gjerne til en annen, bynær enhet hvor eleven kan konsentrere seg om arbeid med nettverk, botrening og forberedelse til livet etter døgnbehandling. 

Ved alle våre Tyrili-enheter bruker vi fellesskapet som ramme for behandlingen (se Syn på behandling). Medarbeidergruppen er tverrfaglig sammensatt og inkluderer ansatte som jobber med ambulante tjenester før og etter døgnoppholdet. Her tilbys individuell behandling og gruppebehandling. 

Frankmotunet har et fleksibelt skoletilbud som legges opp etter elevens nivå. De tre faste lærerne søker utradisjonelle arenaer for læring. For eksempel kan de flytte undervisningen utendørs, og det jobbes med praktisk arbeid i hverdagen. Her kartlegges også elevens ferdigheter og behov. 

Lokalitetene

Frankmotunet består av et stort tun med mange bygninger. Hovedhuset inneholder kjøkken, spisestue, tv-stue, peisestue, avisstue, PC-stasjoner og en rekke elevrom. Låven inneholder skjermingsleilighet og utstyrslager. Her er også jentehuset med bad og felles stue. Kontorbygget huser vaskerom, syrom, kontorer, bibliotek, skolerom og trimrom. I tillegg finnes det et garasjeanlegg med verksted og et snekkerverksted.

Utviklingsarenaene

Innholdet i hverdagen varierer utfra den enkeltes behov, men har en rekke faste poster (se Tyrilihverdagen). Arbeidslagene ilegges stor vekt ved Frankmotunet, og elevene går i innelag eller utelag. Innelaget har ansvar for husene innvendig og for kjøkken og mat. For utelaget er det mange oppgaver og situasjoner å trene seg i. Det er stor bygningsmasse og en hundegård med cirka 70 huskyer. Å ha ansvar for en hel hundegård er en stor oppgave, som inneholder foring, stelling, sosialisering av bikkjer, barmarkstrening, møkkplukking og hundekjøring i vinterhalvåret. Noen elever er med på hundekjøring i Femundløpet. I arbeidet med hundegården får elevene blant annet trent på å ta ansvar og å samarbeide.

På Frankmotunet brukes naturen som utviklingsarena både sommer og vinter. Her har elevene mulighet til å prøve seg på ulike fritidsinteresser. Sying, snekring, fisking, jakt, hundekjøring, bilmekking og friluftsliv er aktiviteter en kan ta med seg videre i livet og kan gjøre fritiden meningsfull.

I nærheten av Frankmotunet ligger Markbulia, som er Tyrilistiftelsens hytte. Frankmotunet har ansvar for Markbulia, som blant annet huser den årlige innkjøringsleiren på høsten.

Annet

Frankmotunet tilbyr praksisplass til studenter som skal ha praksis over tid, og har avtale med Høgskolen i Lillehammer om å ta imot studenter i praksis.

 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • Skriv ut denne siden Skriv ut denne siden
 • Del på:

 • Tips en venn Tips en venn
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 

Kontaktinformasjon:

 

Adresse:

Eggemoen 39

2582 Grimsbu

 

E-post:

frankmo@tyrili.no

 

Tlf: 

474 74 017

 

Ukeansvarlig tlf:

958 19 811

 

Enhetsleder:

Rune Kongsrud

(Forløpskoordinator)

ruko@tyrili.no

Tlf: 913 07 288

 

Nestleder:

Thomas Sauarlia Hagen

thomas.sauarliahagen@tyrili.no

Tlf. 907 67 613

 

Beliggenhet: 

Tyrilistiftelsen

Org.nr: 961025311 Tlf:        474 74 000
Normannsgata 47 Fax:       474 74 001
0655 Oslo E-post: tyrili@tyrili.no

 

 • Gå til Facebook
 • Del på:

 • Gå til Twitter
Ansvarlig redaktør: Anders B. Bisgaard