Samarbeid er viktig
Samarbeid er viktig for å trekke i samme retning. Du som leser dette er en betydningsfull person i pasientens liv. Dine erfaringer og din opplevelse av eleven i dagliglivet er viktig informasjon som kan bidra til et bedre behandlingstilbud for den enkelte. Et samarbeid kan fremme endring, redusere bruk av rusmidler og forhåpentligvis bedre relasjonelle forhold. Informasjonsutveksling bidrar til trygghet og forutsigbarhet både for pasienten, dere og oss. Alle har et mål om bedre livsmestring, og sammen må vi finne gode rutiner for å få det til.
Velkommen til oss
Tyrilistiftelsen ønsker at familie og nettverk deltar på enhetens ulike arrangementer. Vi har for eksempel to seminarer i året tilrettelagt for familie og nettverk. Du kan søke arbeidsgiver om velferdspermisjon, dersom du har behov for det. Kontakt gjerne enheten for bistand til dette. Behandlingstiden i Tyrili er fra seks måneder og opp til ett år, med ambulant oppfølging før og etter døgnbehandling. Du er hjertelig velkommen på besøk til enheten, etter avtale og i samarbeid med pasienten. Ring enheten på forhånd og avtal. Telefonnumrene står her.
Vi kan hjelpe pårørende
Vi vet at familie og nettverk har ulike belastninger med å være pårørende for rusavhengige. Vi kan tilby samtale, gi råd og opprette kontakt mellom dere og lokalt pårørendesenter. Familievernkontorer er også et gratis tilbud for blant annet familier. Tyrili har et veiledningsansvar og dere har rett til generell informasjon.
Barn
Tyrili har et spesielt ansvar for å ivareta pasientens barn. Dette innebærer at vi har plikt til å kartlegge barnets omsorgssituasjon når mor eller far er i behandling. Barn har rett på informasjon, og vi skal tilrettelegge for samtaler ut fra barnets behov, alder og modenhet. Samvær skal skje etter avtale, og i samarbeid med barnets daglige omsorgspersoner.
Helsedirektoratet lanserte i 2017 en ny veileder for pårørende i helse- og omsorgstjenesten. Den kan du lese her.
Landsforbundet mot stoffmisbruk (LMS) har med støtte fra Helsedirektoratet laget tre kortfilmer om å være pårørende til en rusavhengig. Du kan se filmene her:
- Åse Kristin – hun følger opp søsteren sin i hverdagen
- Morten – bror som ikke har kontakt med søsteren sin
- Robert – far som mistet sønnen sin for 3 år siden
For mer informasjon om pårørendes rettigheter, se nettstedene til Helsedirektoratet og helsenorge.no.
Her kan du skrive ut brosjyren vår til pårørende: Dobbeltklikk på bildet av brosjyren over Trykk på "fil" oppe i venstre hjørne Trykk "skriv ut" Hak av for "skriv ut på begge sider" og "vend på kortside" Da kommer folderen ut på et A4-ark på skriveren og du kan brette den sammen til en brosjyre. |
Her kan du se powerpointene som er brukt til de ulike temaene på Pårørendekaffe:
|