logo

Endre skriftstørrelse

Hold CTRL-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre, eller - for å forminske.

Hjelp til selvhjelp

- I sin essens er avhengigheten lik, sier representanten for AA som er til stede på temadag på Tyrilitunet i Mesnali. I forrige uke var en rekke hjelpeorganisasjoner invitert for å fortelle elevene om seg selv.

 

Publisert 14.11.2013

Av Anne Marie Løkken, kommunikasjonsansvarlig, Tyrilistiftelsen


Hun mener at flere av Tyrilis elever kunne ha bruk for å involvere seg i AA når de skal stå på egne ben etter endt behandling. Her går de blant annet gjennom et 12-trinnsprogram som skal hjelpe til med tilfriskningen. Selv brukte hun et og et halvt år på dette. Hun lærte seg å slåss mot sterke krefter. 

- Vi må slåss mot de mørke og enormt sterke kreftene som har overtatt livene våre. De demoniske kreftene gjør tilværelsen totalt mørk og vi er i et helvete som går rett inn i døden. Du ser at det er der det ender, men toget til helvete bare kjører og kjører. Du er i en fortvilt situasjon, du føler at du ikke kan hoppe av toget, og blir helt desperat. Da gjelder det å finne motkraften. Og det er å finne mening i livet. Vi har alle livsoppgaver, en vei vi skal gå. Den må vi komme i kontakt med, sier hun. 

-  Når er du klar for det da? 

- Alle har sin egen bunn og den bunnen er helt forskjellig. Noen har kistebunnen. Andre kjenner at nå er det nok.
 

Ut av tvangstrøyene

Selv finner hun mening i å hjelpe andre til å forstå mulighetene i livet. Å bringe folk inn i vekst og hjelpe dem ut av tvangstrøyer.  Nå lever hun et spennende liv, med god jobb og eksotiske reiser. 

- En del av tilfriskningen dreier seg om å bli kvitt en del mennesker i livet ditt. Alle dem som gjør at du faller tilbake. Og så – når du har etablert mening i livet, da opplever du etter hvert at du ikke har lyst på rus lenger.  

En Tyrili-elev stikker hodet inn av døra etter at de andre har gått til lunsj:

- Du er tøff! Det er godt noen står fram slik at vi andre har trua på at det går, sier han. 


Rusfrie møteplasser

Andre elever er mer opptatt av hvilke tilbud SAFIR (Senter For Frivillig Innsats i Rusfeltet) har når de er ferdige i behandling og skal etablere seg i Oslo. Det er tidligere rusavhengige som har kommet til Mesnali for å presentere tilbudet. Noen har vært Tyrili-elev. SAFIR er en rusfri sosial møteplass for og med personer som holder på å etablere seg i en tilværelse som rusfrie. De driver en kafé og arrangerer forskjellige aktiviteter og kurs.

Andre hører på erfaringene til LINK Lillehammer, som er en regional møteplass for selvorganisert selvhjelp.  Er du utbrent? Redd? Ensom? Utrygg? Sinna? Sliten? Trist? Ulykkelig? Deppa? spør de. Kort sagt, alle som har problemer, kan kontakte LINK sitt distriktskontor der de bor.  

Her er lenkene til noen av stedene som kan være nyttige etter endt rusbehandling:


http://www.selvhjelp.no/no/Selvhjelp/

http://brukerstyrt.wordpress.com/

http://www.bymisjon.no/safir/

http://www.anonymealkoholikere.no/

http://nanorge.org/

http://www.mentalhelse.no/

http://www.psykiskhelse.no/

http://www.rodekors.no/

http://www.marita.no/

http://www.rustelefonen.no/

http://www.blakors.no/

  • Skriv ut denne siden Skriv ut denne siden
  • Del på:

  • Tips en venn Tips en venn
  • Del på Facebook
  • Del på Twitter

Nyheter

Tyrilistiftelsen

Org.nr: 961025311 Tlf:        474 74 000
Normannsgata 47 Fax:       474 74 001
0655 Oslo E-post: tyrili@tyrili.no

 

  • Gå til Facebook
  • Del på:

  • Gå til Twitter
Ansvarlig redaktør: Anders B. Bisgaard