logo

Endre skriftstørrelse

Hold CTRL-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre, eller - for å forminske.

Tyrilihverdagen

Vi er opptatt av en tydelig struktur og gode rammer i Tyrilihverdagen. Det skaper forutsigbarhet og trygghet i behandlingen.

Tyrilis behandlingstilbud og innholdet i hverdagen ser stort sett helt likt ut ved alle Tyrili-enhetene. Det er viktig for elevene å vite hvordan dagen kommer til å bli. Hver enhet har en ukeplan og en dagsplan som beskriver avtaler både innenfor og utenfor enheten, møter, behandlingsopplegg, arbeidstider osv.  For at fellesskapet skal fungere, må alle bidra både med informasjon og gjennomføring av avtalte oppgaver.

Dagen starter med frokost og felles morgensamling klokken 8. Det å lære seg å holde tider og avtaler er viktig for å klare livet utenfor Tyrili. Elevene skal også lære å være engasjerte borgere, og på mange enheter ser elever og medarbeidere nyheter før arbeidsdagen begynner. Morgensamlingen er en arena for å gi informasjon og å organisere fellesskapet gjennom dagen. Det informeres om besøk utenfra og elevenes plan for dagen deles.

Etter møtet er det morgenvask. Her vasker elever og medarbeidere huset sammen. Dette er i tråd med Tyrilis verdier om likeverd.

Etterpå møtes elevene i arbeidslagene sine og planlegger dagen. Enhetene har et innelag, som har ansvar for oppgaver inne i bygningene, f. eks. innkjøp av mat og å forberede måltider. Driftslaget eller utelaget har ansvar for oppgaver utenfor bygningene, og har tilleggsoppgaver som vedkapping, hundestell, strøing, snømåking, klipping av gress, kjøring og henting etc.

Arbeidslagene er en viktig arena for endring og utvikling, og skaper en viktig struktur i hverdagen. Arbeidslagene fungerer også som en trygg base for elevene, mellom samtaler, grupper og tannlegebesøk. Både arbeidslag og skole er betydningsfulle arenaer som skaper forventing om «normalitet» og opplevelse av verdighet.

Arbeidslagene er basen. Men hver enkelt elev har tilrettelagte avtaler utifra dennes behov. Det kan være samtalegrupper, menneskekunnskap (temabaserte grupper), undervisning og skole, samling rundt enkeltelever, individuelle samtaler, familie- og nettverksarbeid, aktiviteter og turer. Det kan være karriere- eller økonomiveiledning, ansvarsgruppemøter og møter om veien videre. Det kan være time hos tannlege, lege eller fysioterapeut. Alle har en egen individuell plan, en behandlingsplan og en ukeplan, og disse planene styrer hverdagen til den enkelte elev.

Alle elever og medarbeidere på jobb spiser lunsj og middag sammen.

Hver fredag er det ukesoppsummering. Da er det også helgesamling, hvor helgen organiserer slik at både elever og medarbeidere vet hva som skal skje.

Tyrili har en lang tradisjon for å reise på inntakstur eller innkjøringsleir med nye elever. Målet er at man skal begynne å bli kjent med hverandre i mindre og tryggere omgivelser enn de store behandlingsfellesskapene. Informasjon om Tyrili og enheten, om rutiner, forventninger og muligheter gjør at elevene føler seg tryggere når de kommer til enheten.

Aktiviteter er en viktig del av helheten i vårt tilbud. De utgjør viktige samhandlings- og treningsarenaer. Målet er at elevene får prøve nye ting, at de får opplevelser de kan fortelle andre om og som er naturlige samtaletemaer. Aktiviteter der man omgås andre er også en måte å bli trygg i omgang med andre mennesker, og det kan gi muligheter til å bli kjent med nye.

Vi drar ofte på turer i Tyrili. Det kan være en fisketur en helg, en handletur til storbyen, en ridetur i fjellet eller skitur fra hytte til hytte.  Turer og reiser i Tyrili gir en avkobling fra hverdagen, trener elevene på å opptre i nye og fremmede situasjoner utenfor fellesskapet, skaper felles opplevelser og gir elevene mulighet til å samarbeide og utvikle tillit til hverandre. 

Elevene skal trene i normale omgivelser utenfor Tyrili mens de er hos oss. En del av dette er å dra på treningsreiser hjem til familie, venner eller til egen leilighet. Det er viktig å møte utfordringene uten å ha mange Tyrilivenner rundt seg,for å se hva man mestrer og ikke. Treningsreiser blir grundig diskutert og evaluert i lagsmøter og på samlinger og gir en god pekepinn på hva man må jobbe videre med. 

 

Ingen rettigheter uten plikter - ingen frihet uten ansvar.

  • Skriv ut denne siden Skriv ut denne siden
  • Del på:

  • Tips en venn Tips en venn
  • Del på Facebook
  • Del på Twitter

Tyrilistiftelsen

Org.nr: 961025311 Tlf:        474 74 000
Normannsgata 47 Fax:       474 74 001
0655 Oslo E-post: tyrili@tyrili.no

 

  • Gå til Facebook
  • Del på:

  • Gå til Twitter
Ansvarlig redaktør: Anders B. Bisgaard