I skogen, nærmere bestemt ved fjorden, skulle være fest, for Tyrilisenteret i Trondheim. For enheten fylte ti år, omtrent på denne tida. Dagen før dagen skinte sola fra en skyfri himmel ...

Forberedelsene til festen skred fram, og studenter så vel som mangeårige medarbeidere så plutselig på pynting og dekorering som en naturlig del av sitt sosial- og helsefaglige repertoir.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Samtidig klikket stadig flere seg inn på Yr og fikk straks et bekymret drag over ansiktet. Det var meldt regn. Mye regn ...

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Den store dagen opprant, torsdag 29. august. Først kom regnet, litt etter kom gjestene ...

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Heldigvis hadde trønderne vært forutseende og skaffet telt! Det ble derfor et på alle måter vellykket jubileum, selv om værgudene ikke var helt på vår side. Et hundretalls Tyrili-medarbeidere, nåværende og tidligere elever (pasienter), pårørende og inviterte gjester krøp sammen i teltene og overvar taler, hilsninger, personlige beretninger, poesi og musikk som ble framført fra scenen.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

– At vi står her og kan glede oss over drift i ti år, er ingen selvfølge. Å etablere et stort, nytt behandlingssenter, finne et egnet sted, bygge det ut og samtidig få på plass en helt ny medarbeidergruppe, samtidig som det skulle være full drift med fullt belegg, er en oppskrift på å mislykkes. Det er å ta seg vann over hodet – for ikke å si å drukne seg selv. Men her står vi altså, ti år etter, mer oppreist enn noen gang, sa Ulf Jansen, stiftelsesleder fra oppstarten i 1980 og fram til 2018, i dag rådgiver i Tyrili.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

– Her på Høvringen gård slo Tyrili Trondheim ordentlig rot for ti år siden. Det har virkelig utviklet seg, spiret og grodd her. Men det er ikke stedene og bygningene våre som skaper stiftelsen – det er folk. Vi er uendelig stolte av alle som er her i dag og det arbeidet dere har lagt ned, sa stiftelsesleder Anders Dalsaune Jansen, som sammen med nestleder Camilla Fjeld ga trønderne tre gaver fra stiftelsen: vasen «Stolt», et epletre og et trykk med Knutsen og Ludvigsen som motiv, signert Øystein Dolmen.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Konstituert regionleder i Tyrili Midt, Cecilie Hangerhagen, nestleder ved Tyrilisenteret i Trondheim, Inger-Karin Grødal, og konstituert enhetsleder ved Tyrilisenteret i Trondheim, Ingrid Ellingsen, under én og samme paraply.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Konferansier Thomas Dahl eskorterer nestleder ved Tyrilisenteret i Oslo, Miriam Holtan Balgaard, gjennom regnet og bort til scenen, hvor Miriam sang og spilte gitar.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Helse Midt-Norge RHF er en viktig samarbeidspartner for Tyrilisenteret i Trondheim, som den som først og fremst kjøper behandlingsplasser ved enheten. Her sender Elise Solheim og Henrik Sandbu fra helseforetaket sin hilsen til jubilanten (bildet til høyre). – Vi kjenner varmen herfra, gjennom regnet! Øverst til venstre Tyrili-medarbeider Patrick Kverkild, nederst til venstre poeten og tidligere sosialarbeideren Bjørn Jansen, som leste egne dikt.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Gjestene var i godt humør, tross det grå og våte været.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

På bildet over sees enhetsledere og regionledere fra Tyrili Sør og Øst. Tyrilis enhetsmøte avholdes fire ganger i året og var denne gangen lagt til Trondheim, i anledning jubileet.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Hannibal Ruud-Peima (over, t.v.) har jobbet ved Tyrilisenteret i Trondheim siden oppstarten for ti år siden, og var med på å finne Høvringen gård, hvor senteret er lokalisert. Øverst til høyre: Lone Bentzen, medlem av Tyrili Tenketank.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Feiringen bød også på innslag av det alvorlige og tankevekkende slaget. En tidligere pasient fortalte at hun hadde tatt mange overdoser og nærmest følte hun var «ferdig levd». Da minte datteren henne på at hun ikke hadde fått oppleve å bli mormor. Det ga motivasjon til et behandlingsopphold ved Tyrilisenteret i Trondheim. I dag bor hun sammen med datteren og barnebarnet, fortalte hun åpenhjertig. Sterkt var det også å høre en en bekymret fars beretning om datteren, som han nærmest hadde gitt opp håpet for. Bekymringen ga seg ikke da hun ble gravid under behandlingsoppholdet ved Tyrilisenteret, og barnefaren senere døde. Men så endte historien godt! Det var neppe et menneske blant tilhørerne som var uberørt, da han ba barnebarnet komme opp til ham på scenen.

Tyrilisenteret i Trondheim 10 år

Jan Elverum har vært generalsekretær i Blå Kors de siste årene. Nå er han tilbake på Blå Kors Lade Behandlingssenter i Trondheim, en viktig samarbeidspartner gjennom mange år for Tyrilisenteret i Trondheim. Øverst til venstre sees Munkholmen fra Høvringen gård. Nederst til venstre Jan Roar Gjersvold, alias DJ Ambient Light, som avsluttet en fin og rørende festdag med selvskrevet musikk som fikk partyteltet til å gynge.

Gratulerer med dagen, Tyrilisenteret i Trondheim!

Kanskje kommer Kongen ... til 15-årsjubileet?