I lørdagens utgave av Dagbladet Magasinet markerte avisen at det i år er 30 år siden 70.000 nordmenn så den banebrytende dokumentarfilmen «For harde livet» på kino.

Filmen følger opp- og nedturene til et kull ungdommer ved det som da het Tyrilikollektivet, gjennom halvannet år i rusbehandling, plassert der av barnevernet med tvang.

Les Dagbladets reportasje om «For harde livet». (PDF, 1MB)

«Det var umulig ikke å legge merke til jenta på filmplakaten: Store, lyse krøller, halvt sammenknepne øyne, munnen formet til et brøl, bak store, blodrøde bokstaver som til sammen dannet tre små ord.»

Slik begynner fortellingen til journalist Thomas Karlsen. 

Karlsen røper at han selv har hatt en oppvekst som gjør at han identifiserer seg med Lars, Lone og de andre ungdommene i filmen:

«Jeg og søstera mi satt mye alene, faren vår flytta tidlig ut og mora mi gikk for det meste kvelds- og nattskift på sykehuset for å tjene ekstra. Penger var det alltid for lite av, ferie dro vi aldri på. Var det sånn for Lars og Lone også?»

Vi har fått lov av Dagbladet til å publisere reportasjen i sin helhet, slik at de som ønsker det kan lese om det gripende møtet med Lars, Tyrilis Ulf Jansen, regissør Sigve Endresen og andre som stod midt oppe i livskampen til en gruppe ungdommer for 30 år siden.