Fellesarealet i Tyrilisenteret begynner å fylle seg opp. Det lukter popcorn og det spilles gammeldans på anlegget. Stedet er forvandlet til en kafé.

- Sjokoladekake, sier en av kundene.

- Det skal vi ordne, vettu, sier eleven.

Kø i kassa

Har mye å lære

Gjengen som er her i dag, er med i Onsdagsklubben, en fritidsklubb for ungdom og voksne med spesielle behov. De er 80 medlemmer, og med ledsagere kan antallet besøkende bli godt over hundre.

- De siste åra har jeg ikke turt å gå ut. Og nå er jeg nykter i tillegg. Det å få denne arenaen å være sammen med folk på, vil jeg si er en genistrek, sier elev Hans Fredrik mens han fyller opp papirbokser med popcorn.

- Det gjør noe for selvtilliten på den måten at jeg får bekrefta at jeg fortsatt er flink med mennesker. Det er en trivelig gjeng med utrolig koselige og morsomme folk. Elever i Tyrili har veldig mye å lære av denne gjengen her. Å sosialisere seg og bli vant til kundebehandling er viktig, men også det å se at andre har utfordringer som de ikke løser med rus. De danser og er glade, og jeg legger merke til at selv om det er lang kø, er det ingen som klager, sier Hans Fredrik. Han kan tenke seg å gjøre noe lignende som frivillig når han er ferdig i Tyrili.

Popcorn

Anders er med for fjerde gang, og stemmer i.

- Det er veldig bra. Det er allright å gjøre noe for andre mennesker. Det er et bra tilbud, og man får god selvfølelse og en følelse av å ha gjort noe bra og gi litt tilbake til samfunnet, sier han, før han betjener neste kunde.

I dag går det spesielt mye pølse.

- Det blir 65 kroner, sier Anders.

- Da skal jeg slå til med en 500-lapp, sier kunden.

- Har du så store penger altså? spør Anders.

- Jeg har skilling jeg, veit du! sier kunden og så ler de godt sammen.

Et løft for brukerne

For Onsdagsklubben har muligheten til å være på Tyrilisenteret vært et løft. Før var de bortgjemt i kantina på Lillehammer videregående skole. Nå kommer det folk innom fra klatresenteret og slår av en prat.  Det er mer sosialt og lyse og fine lokaler. Kristin W. Berntzen jobber i Lillehammer kommune og leder Onsdagsklubben. Selv har hun fått mer tid til miljøarbeid enn tidligere, da de måtte ordne serveringa selv og hun måtte stå på kjøkkenet og steke pizza hele kvelden.

- Det er bare positivt. Helt fantastisk. Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra noen, de er så fornøyde med å være her, sier hun.

Litt av alt

Hit kommer brukere fra Biri, Gausdal, Øyer og Lillehammer. To av dem har en viktig jobb, de er DJ`er hver onsdag.

Morten Kvehaugen og Frida Engh

- Jeg liker best hardrock og jazz, sier Morten Kvehaugen og viser fram tatoveringene sine med to dødninghoder og en gitar. Han liker godt denne jobben.

- Det er veldig bra her, fin stemning og mange kjente fjes, sier han. 

- Og så får vi gratis inngang, gratis kaffe og kake.

- Men bare ett stykke, sier Frida Engh, som også er DJ. 

Ei dame kommer bort og ønsker seg en sang.

- Hun er hekta på gammeldans. Men vi må jo spille litt av hvert, sier Morten. Han forteller at Fox-sangen er best for å få folk ut på dansegulvet, og at det blir litt klaging og masing en gang i blant. 

- Og hu der vil alltid ha Madcon og Plumbo. 

Og det får hun når tiden er inne. 

Mulighetenes sted

Ved et bord sitter Marita Ranvik med en kortstokk.

Marita Ranheim spiller kort og håper på en dans.

- Jeg trives godt her, forteller hun.

- Vi spiller kort og danser. Det er som det står på veggen, det er mulighetenes sted. Og jeg benytter meg av mulighetene her. Tyrili og Onsdagsklubben er slått sammen som to brødre. Jeg gleder meg til onsdag, da får jeg nye venner og danser og så spiller vi vri-åtter, forteller hun.

I kiosken står elevene på.

- Vi har fylt på med litt varer nå. Det går mye mat. Nå har rushet kommet, og det gjelder å bevare roen, sier Hans Fredrik. 

- Danser dere med dem da?

- Jeg har ikke blitt spurt, men jeg hadde gjort det om noen hadde spurt, sier elev Simen.

En annen gjeng sitter og koser seg med kake. De synes det er litt kaldt her noen ganger og savner vafler eller svele, men ellers er de storfornøyde. De spiller TV-spill og danser.

- Til gammeldans, fugledans, rock og disco, svarer de. 

I bakgrunnen høres musikken svakt. Morten og Frida har satt på pop nå. Sangen forteller oss noe som etter smilene i ansiktene å dømme gjelder for de fleste som er med på Onsdagsklubben, både elever og brukere.  «Tonight`s gonna be a good night». 

Servering av pølser