Et mylder av biler, støv og menn med hjelm er hva som møter deg i Løkkegata 11 denne mandagen. Det er første uka i juni, men varmen tilsier at det er midt i fellesferien. Svetten renner og kroppen blir fort dehydrert. Men dette vet Tyrilis dugnadsgjeng lite om. Ennå.

Dugnadsgjengen samlet

I luftige omgivelser på Tyrilitunet har enhetene felles kick-off. Fjellufta er god og maten smaker bra. Tyrilihaugen og Tyrilitunet fusjonerer i felles grillfest, og er på plass med elever, medarbeidere og pågangsmot. Hvordan dagene skal være de neste tre ukene blir skissert. Det er klart for dugnadsuker. Hver dag skal busser frakte elever og medarbeidere ned til Løkkegata hvor det nye Tyrilisenteret er under oppbygging. Et arbeidslag skal jobbe med klatresenteret, et lag har ansvar for servering og et lag skal vaske leiligheter og skru møbler. D-dagen til sistnevnte er torsdag i neste uke. Da kommer stor-leveransen fra Ikea.

De spiser hamburgere og fete pølser. De trenger å fylle opp energilageret før det nå braker løs.

Det grilles til dugnadsgjengen

- Det er spennende. Jeg skal ha ansvar for at det blir bygd nye buldrevegger. Jeg har vært med på slikt før og her er det masse folk som kan og vil, så jeg regner med at det skal gå bra, sier Trond, som er elev ved Haugen og som har jobbet på det gamle klatresenteret lenge. Det å skulle pendle opp og ned de neste ukene synes han er helt greit, det er det han har gjort hver dag når han har jobbet på det gamle klatresenteret også. Og behandlinga skal gå sin vante gang. 

- Men nå er det fint å komme i gang og få konsentrere seg om en ting. 

Trond er spent på hvordan det blir for folk å komme rett fra gata og inn i egen leilighet i Tyrilisenteret.

- Kanskje er jeg gammeldags, men jeg starta først i Tyrili sin enhet i Skien. Vi sto på røyketrappa og så rett på nærmeste uteservering og var nær fristelsene. Så kom jeg hit til Tunet. Her fant jeg roen og jeg ser verdien av å komme seg bort. Så det blir nok noen utfordringer. Men vi skal ikke se svart på det, det er utfordringer i det å drive et sted langt unna også. 

Åpninga av det nye Tyrilisenteret er første uka i september. Helseminister Bent Høie står for den offisielle åpninga torsdag 4. september. Samme uke legges det også opp til besøk fra andre Tyrilienheter og åpen dag for naboer og andre lillehamringer. Det vi skal vise fram, er vår nye behandlingsenhet som inneholder 25-30 ettromsleiligheter, en stor kafé og ei scene.

Biler parkert utenfor anleggsområde

Vegg i vegg er Norges råeste klatrevegg under oppføring. Trond har bare godt å si om det å bruke klatresenteret som utviklingsarena i behandling.

- Her lærer en daglige rutiner og utvikling av ansvar. Og så er det er en vanvittig god arena for sosial trening. Folk som ikke har forutsetning for å forstå bakgrunnen vår, kommer til oss i klatresenteret. De fleste tenker ikke på at det er en rusmisbruker de snakker med. Det er utrolig verdifullt å bli sett på som en person og ikke en som er i behandling. Det er helt unikt. Så jeg tror sjansen for å klare seg bedre senere når en har vært her er mye større. En blir bedre rusta til å møte livet etterpå enn hvis en står oppe på Tyrilihaugen og kløyver ved i tre år, sier Trond.

Så er det blitt tirsdag. Sola er fremdeles like het. Men det blåser lett i Lillehammer og like ved selger Rimi billig is. Den første dugnadsdagen har kommet. Men som i de fleste nye prosjekter er det oppstartsproblemer. Vaskeutstyret har ikke kommet, folk tvinner tomler. Eller?

- Skal jeg svare ærlig? Det er dårlig planlegging fra vaskeutstyrsleverandøens side. Så vi sitter og venter på det. Men sola skinner og humøret er på topp, svarer en elev og en medarbeider.

Anleggsområde

Tyrilisenterets ferske leder, Anita Holmestad, vet råd. Det er ikke første gang hun løser en uventa situasjon. I dag er løsningen en sang som fremføres for hele gjengen:

(Melodi:  Den triste versjonen av Karius og Baktus)

Varene fra Norengros
Derfra kom det ikkeno`
Vi venta venta dagen lang
Derfor ble det til en sang

(Melodi: frekk overgang til «Vi er godt i gang» fra Fragglene)

Vi måtte ha en sang
Da vi ikke kom i gang
Det gjorde ikke no`
For sola den var go`

Litt etter kommer Norengros og varene og smilene er igjen på plass.

- Det kommer til å bli sååå fint her, høres det.

Startskuddet har gått.  

DUgnadsgjengen

Dugnadsgjengen