Endelig har Tyrilistiftelsen fått sin egen avrusningsenhet. Nyvinningen har vært i drift i litt over ei uke, og Hanne Lorimer Aamodt kan konstatere at åpningsuka har vist at dette er et tilbud som trengs. 

- Vi har hatt elever her hver dag, så vi er veldig fornøyde med det, sier Lorimer Aamodt, som er nestleder på Tyrili Kampen. Hun og enhetsleder Kasper Sølberg har også ansvar for drifta av den nye enheten i stiftelsen. 

Tyrili Avrusning er navnet og i løpet av den første uka var to elever innom i totalt tre dager. 

Elever i sofakrok

- Da vi starta mandag, var vi spente. Vi regna med at det ville ta litt tid før de andre Tyrili-enhetene fikk rutine på å bruke avrusningstilbudet. Men vi har hatt veldig bra samarbeid internt i stiftelsen, og våre samarbeidspartnere har uttrykt at det er fint at vi har dette på plass, sier Lorimer Aamodt. 

Bedre overganger 
Medarbeider Hanne Holth tar imot elever i ny avrusningsenhet.Målgruppa er elever som er innlagt i Tyrilistiftelsen i døgnbehandling, eller som mottar ambulante tjenester i etterkant av døgnbehandling, og som har behov for avrusning på grunn av rusepisoder eller rusavbrudd. 

Avrusningstilbudet skal gi elevene en rask vei ut av rusen. Målsetninga er også å skjerme eleven etter inntak av rusmidler, og gjennom det forebygge drop-out fra behandlinga og tilbakefall til et liv i rus. Dessuten blir veien tilbake til behandlinga smidigere.  

- Vi sikrer en bedre overgang for elevene etter rusepisoder. Noen har vært andre steder på akutt-avrusning, og er innom oss for å få et lengre opphold fra rusen før de skal tilbake til enhetene. Da slipper de å dra rett til enheten mens de fremdeles er rusa og må skjermes fra fellesskapet, sier Lorimer Aamodt. 

Tre ganger tre
Tyrili Avrusning ligger i egne, helt nye lokaler i tilknytning til Tyrili Kampen i Oslo. 

- Her er tre enkeltrom med egne bad, samt felles stue, spiseområde og kjøkken. Det er to medarbeidere på jobb hele døgnet når det er åpent, forteller Lorimer Aamodt. 

Dette er et tilbud for elever med plass gjennom Helse Sør-Øst. Tyrili Avrusning holder åpent tre døgn i uka, fra mandag klokka 9 til torsdag klokka 9, og kan ta imot inntil tre elever disse dagene. Når eleven kommer, er det inntaksprat. 

- Vi finner ut av situasjonen og hva den enkelte trenger å bruke tida på. Elevene legger opp dagene i samarbeid med oss. Vi tenker at det er lurt å gjøre ting og ikke sitte og vente, så vi oppfordrer til det. Men dette er ikke noe sted å få besøk, med mindre det har med behandlinga å gjøre. Og det er helt avskjerma fra fellesskapet på enheten på Kampen, forklarer Lorimer Aamodt. 

Enhetslederne ved Tyrili Kampen, Kasper Sølberg og Hanne Lorimer Aamodt

Hit har eleven kommet for å jobbe seg tilbake til det planlagte løpet i behandlinga sammen med med-arbeidere på avrusninga på en best mulig måte.

Og med det har startskuddet gått for et helt nytt tilbud til elevene i Tyrili.