Mange rusmisbrukere har nok, på et eller annet vis, opplevd å leve under dårlige forhold. Det er nok mange som kan fortelle om hvor utrolig viktig det har vært å få hjelp når det har vært vanskelig; hvor mye det betydde å få utdelt noen varme klær og et par ullsokker ved vinterstid, eller et gratis måltid da man virkelig trengte det. Ekstra sterkt blir det derfor når vi benytter oss av muligheten til å gjøre en forskjell, og står sammen for å hjelpe andre!

 Det hele begynte da Merethe, veller på Tyrilihaugen, så en dokumentar for noen år siden. Den handlet om Karanba, et hjelpeprosjekt i Brasil som ble startet av tidligere fotballspiller Tommy Nilsen. Merethe satt beveget igjen og tenkte at her kunne vi bidra; og tok initiativ til innsamlingsaksjon på sommerleiren på Jomfruland det samme året. Med brennende engasjement har hun fortsatt å samle inn penger til Karanba - og etter sommeren 2013 kunne hun overlevere hele 9700 kr!

Karanba

Rio de Janeiro er en by med ekstreme sosiale forskjeller, kontrasten mellom rik og fattig er stor. Hele 1/5 av byens innbyggere bor i slumområder, såkalte «favelaer». Barna som vokser opp her, har liten eller ingen sjans til å komme seg ut av fattigdommen. Offentlige tilbud som skole, helse og sanitærtjenester, er fraværende eller svært mangelfulle. Uten utdanning blir det umulig å få seg en jobb, og dermed komme seg ut av fattigdommen. Favelaene er ofte styrt av narkokarteller som ligger i væpnet krig, både seg imellom og mot politiet, og hverdagen er preget av mye vold og kriminalitet. 

Karanba tilbyr organisert fotball for vanskeligstilte barn og unge fra slummen. Tanken er å bruke fotball som et verktøy for å utvikle og forberede ungdommen, slik at de kan få et godt liv. Karanba ser nødvendigheten av utdanning, og krever at spillerne går på skolen samtidig som de følger opp den enkeltes utvikling. De tilbyr også engelskundervisning, siden dette er en ettertraktet egenskap på arbeidsmarkedet. Gjennom fotballen kan barna utvikle gode holdninger og lære å tro på seg selv, samtidig som de får et alternativ til fattigdom, vold og rus. Slik blir Karanba en drivkraft for menneskelig utvikling, og for at disse barna skal kunne skape seg en framtid. 

Ett av barna som Karanba har hjulpet, er Natane. På hjemmesiden til Karanba forteller hun: "Karanba kan ikke sammenlignes med noe. Jeg liker det virkelig, det er livet mitt! Jeg har ikke ord for å uttrykke hvor mye det betyr for meg. Jeg hadde ikke noe perspektiv, Karanba motiverte meg til å drømme igjen!".

Fotballspillere som hever trofe og jubler

En julegave ekstra?

Julen nærmer seg med stormskritt, og mange kommer til å bruke mye penger på julegaver og julemat. Hvorfor ikke legge av en liten sum til å gjøre noe godt for noen andre i år? Som en ekstra gulrot, har Karanba nå startet en innsamlingsaksjon, der alle som klarer å samle inn over 10 000 kroner er med i en trekning av en tur for 2 til Rio de Janeiro.

At hjelpen monner, er det ingen tvil om! I dag får rundt 1000 barn og unge hjelp av Karanba, men de ønsker selvfølgelig å hjelpe fler. Merethe legger ivrig ut om prosjektet, og om hvor mye hjelpen vår faktisk betyr.

- En liten innsats fra oss kan gjøre mye for dem. Hvis vi samler oss om dette, gutser til og tar et krafttak, kan vi utrette mye!

Tyrilis bidrag betyr ekstra mye

Merethe har sett med egne øyne hvor takknemlige og bevegede de unge fotballspillerne er. I sommer var hun med på en båttur i Oslofjorden sammen med andre givere, og spillerne på Karanbas jentelag. 

- Jentene hadde aldri vært ute av Brasil. Nå er fotballtreningen høydepunktet i livet deres. Og ekstra kult er det jo at de vant både Dana Cup og Norway Cup, og kom på andreplass i Sverige!

Hun kan fortelle at Karanba har vært eksepsjonelle i måten de har fulgt opp Tyrili som givere; hun får oppdateringer på mail fra dem hver 14. dag, de takker personlig når vi bidrar og det er svært tydelig at våre bidrag blir satt stor pris på. 

- Det betyr ekstra mye for dem at det kommer fra oss, sier hun.

Innsamlingen i forbindelse med konkurransen varer til 01.01.14, men det går fint an å fortsette å bidra etter dette. Vi oppfordrer alle enheter til å lage et eget innsamlingsglass som elever og medarbeidere kan putte penger på. Bidrag kan settes inn på kontonummer: 1206 59 11122.