Flere tidligere rusavhengige får nei til utdanning
Stadig flere tidligere rusavhengige får det svært vanskelig fordi NAV strammer inn på støtten til dem som er i utdanning. Det uttalte Tyrilistiftelsen til Dagsrevyen i går.
Dag (28) har lenge hatt en drøm om å bli vernepleier. Etter ti års tungt rusmisbruk og behandling i Tyrili, var planen klar. Dag skaffet seg studiekompetanse i løpet av to år, og tok i høst til på vernepleierutdanningen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.
-Selvfølgelig har jeg gleda meg. Det var ikke noe jeg fant ut i går at jeg skulle bli vernepleier, så det var nøye gjennomtenkt, og jeg føler at jeg har funnet rette plassen, sier Dag til Dagsrevyen i et innslag som ble sendt i går, mandag 9. september. Saken ble innvilga tre minutters sendetid i hovedsendinga.
Se innslaget her, 22:45 minutter ut i sendinga.
Men selv om Dag har fått innvilga ett år med støtte fra NAV, får han nå en ny beskjed fra sin saksbehandler.
- Jeg har snakket med mine kollegaer, og vi har bestemt oss for at vi ikke kan godkjenne høyere utdanning for deg. Du fil få tilbud om et jobbsøkerkurs. Hvis du likevel takker ja til skoleplass, så blir støtta di kutta på 14 dager, sier saksbehandleren til Dag.
Har blitt vanskeligere
Lederen for "Tett På", som jobber med oppfølging av Tyrili-elever etter endt behandling, sier at NAV har blitt hardere i klypa.
- Vi ser over tid at det gradvis har blitt vanskeligere og vanskeligere å få godkjent utdanningsløp fra NAV, sier prosjektlederen for "Tett På", Alf Sandve, til Dagsrevyen.
- For mange ville dette vært kroken på døra i forhold til et utdanningsløp. Mange av våre elever vil ikke få godkjent studielån, en god del har brente studielån fra gammelt av, og de sitter på stor gjeld etter 10-20 års rusmisbruk, sier Sandve.
Godt arbeidsmarked
NAV avviser at de har blitt strengere med å innvilge arbeidsavklaringspenger for dem som ønsker å utdanne seg i stedet for å gå rett tilbake til arbeid.
- Jeg tror at Tyrili kan oppleve at det er en innstramming fordi vi har et så godt arbeidsmarked i dag at mange har gode muligheter for å komme ut i arbeid i stedet for å ta en lengre utdanning, sier Harald Solbu, som er leder hos NAV Lerkendal, til Dagsrevyen.
Han mener at Dag må finansiere studielånet sjøl. Dag på sin side vil ikke gi opp drømmen sin. Han håper fremdeles på at han kan fortsette som student.
- Jeg kommer til å fortsette, prøve videre med møte med NAV og prøve å finne ei løsning. Om jeg ikke finner ei løsning der, må jeg finne ei anna løsning, sier han.