- Da jeg såg i avisa at det skulle være åpen dag, tenkte jeg at dette skal jeg på. En vet jo ikke hva som foregår før en har vært her og sett litt.

Rundt et bord på Frankmotunet sitter Arnlaug, Herleiv, Johanne, Harald og Ingrid. De har kommet på åpen dag på Frankmotunet i anledning 25-årsjubileet. Siden enheten åpna i liten skala i 1991, har det vært 554 inntak her. Det er mange elever og mange skjebner. 

- Jeg vet at de har bra resultat, sier en av dem som sitter rundt bordet.

Arnlaug, Herleiv, Johanne, Harald og Ingrid  rundt et bord

- Jeg kjenner folk som har vært her og som har kommet seg i utdanning og jobb. 

Dette er en gjeng som husker tida da Frankmotunet etablerte seg i den lille bygda. 

- Det var litt frykt før i tida. Vi var redd for at elevene kunne rømme og gjøre noe galt, eller dra med seg ungdommene våre. Det var fremmed for oss. Men jeg tror det er en vanlig reaksjon. Og det snudde veldig fort, sier de. 

De synes det er viktig at ungdommene får oppleve friluftsliv og natur, og at det er en så stor arbeidsplass er viktig for lokalmiljøet.

Mennesker ute på tunet

Både elever og medarbeidere hadde jobba i flere uker for å Frankmotunet til å skinne. Sola hjalp også til. Elevene grilla pølser til lokalbefolkningen som fikk omvisning i de mange husa, kaker var bakt og ungene huska og balanserte på line med god hjep fra elevene. 

- Noen trenger den skjerminga vi kan tilby her med stor avstand til rus, sa enhetsleder Rune Kongrud. Han forklarte at elevene gjerne er her i et halvt år før de flytter videre eil en mer sentral enhet, der de kan øve seg mer på livet som venter dem etter døgnbehandling. 

Enhetsleder Rune Kongsrud

- Vi jobber for å få til et klima der elevene selv hjelper og støtter hverandre. Vi er veiledere slik at elevene kan vokse og skape seg et godt liv framover, sa Kongrud. 

Servering av pølse

Det var paret Solbjørg Sunde og Kjell Brennodden som flytta hit og grunnla enheten i 1991, etter mange år på Tyrili i Mesnali. Kjell er kjent i nærmiljøet for hundekjøringa, og Frankmotunet har en hundegård hvor elevene både kan få og gi omsorg. Sammen med hundene kan de oppleve natur, øve seg på å samarbeide og å være sosiale og føle mestring. 

Ekteparet Solbjørg Sunde og Kjell Brennodden

"Gratulerer med dagen til stedet med det STORE hjertet!" skriver noen på Facebook i anledning jubileet. Det skulle oppsummere det meste.