– Det har vært så trivelig og jeg har hatt det fantastisk alle disse årene, sier Unni Tollan til Arbeidets Rett, som intervjuet henne under avslutningen på Frankmotunet på fredag.

Les hele intervjuet i Arbeidets rett: – Har delt både gleder og sorger, tårer og latter (PDF, 182KB)

Tollan begynte ved Frankmotunet i mars 1991, da enheten i Folldal i Østerdalen ble startet av ekteparet Kjell Brennodden og Solbjørg Sunde. Tunet bestod da av et lite hovedhus, en låve og et gammelt stabbur.

– Jeg husker da vi startet. Da hadde vi jobbet og stått på for å være klare til de første elevene kom. De hadde vært på fjelltur og kom hit i mars 1991. Jeg husker at sengene så vidt var blitt tørre etter malingen da de plutselig var her. Da hadde vi plass til ti elever, og sa at vi aldri skulle bli store. Det kjøkkenet jeg har jobbet på de siste årene er det tredje jeg har vært med på å bygge, og i dag så har vi opp imot 30 elever her i perioder, så det ble nok litt større enn vi hadde tenkt, sier hun.

I dag er det voksne som får behandling for rusavhengighet ved Frankmotunet, men fra starten var det barnevernsbarn.

– Det har vært så trivelig og jeg har hatt det fantastisk alle disse årene. Jeg sitter igjen med mange gode minner, sier Unni Tollan.

Arbeidets Rett vil vite hva hun har satt størst pris på.

– At jeg har fått være sammen med så mye flott ungdom, og delt både gleder og sorger, tårer og latter, forteller Unni Tollan.

Enhetsleder ved Tyrili Frankmotunet, Rune Kongsrud, har mye pent å si om Unni Tollan og innsatsen hun har lagt ned i Tyrili. Foto: Trond Findahl/Arbeidets Rett

Enhetsleder Rune Kongsrud ved Frankmotunet har regnet ut at Unni har stekt 392.000 vaffelhjerter gjennom årenes løp.

– Når jeg reiser rundt og treffer tidligere elever, så er det alltid Unni jeg blir bedt om å hilse. Hun har virkelig satt spor hos dem som har vært her, og de sporene er utelukkende positive, sier han.

– Hun har faktisk ikke hatt en eneste sykedag på disse 28 årene, og hun har vel knappest reist hjem til oppsatt tid en eneste dag. Unni er ei unik dame som har gjort en veldig god jobb, og hatt en utrolig omsorg for de elevene hun har hjulpet opp igjennom, sier Kongsrud.

Også Folldalsportalen har skrevet en sak om Unni Tollan: – Hun er unik