Inntakstur på Tunet
Tilbudet med inntakstur til stiftelsens nye kurs- og konferansesenter, Tyrilitunet, er nå i gang. – De nye elevene er slitne, men gørfornøyde, forteller en av de gamle elevene på leirledelsens første morgenoppsummering.
Det er morgen på Tyrilitunet i Mesnali rett utenfor Lillehammer, og et lett lag med snø har lagt seg utenfor. Husene, som har rommet mange hundretalls rusavhengige siden Tyrilis første elev kom inn gjennom dørene i 1980, har stått ubebodde i flere måneder. Nå har medarbeidere og elever flyttet til Tyrilisenteret i sentrum av Lillehammer, der elevene behandles i et miljø som er mer likt det de skal tilbake til.
Tilbake har Tyrilitunet stått, men det har ikke stått stille. Håndverkere har lagt nye gulv, veggene er nymalte og soverommene er pussa opp. Kontorer har blitt soverom. Et kurs- og konferansesenter har tatt form.
Grupper fra Tyrili Kampen i Oslo, Tyrili Sør i Skien og Tyrilisenteret på Lillehammer har kommet. Medarbeidere og 22 nye og gamle elever innlosjerte seg og kom til pent dekket langbord og middagsservering dagen før. Ideen bak inntakstur er at elevene skal bli bedre kjent med Tyrili og hverandre i mindre og tryggere omgivelser, og få en god start på behandlingsoppholdet sitt.
Leirledelsen som nå sitter rundt det runde bord er representanter fra hver enhet, én medarbeider og én elev, og møtet ledes av en kyndig Gunnar Engen som har vært i Tyrili omtrent siden starten.
- Hvordan er stemningen i leirene?
- Begge de nye elevene har sovet godt. De har bare kosa seg og har ingenting å sette fingeren på, svarer Kampen.
- Det er generelt god stemning. Vi har fokus på å være sammen og på å bygge fellesskap, svarer Sør.
- Og så er folk spente på hva som skjer i dag.
Det første som skjer, er at det er morgensamling.
- Har dere innesko til låns, spørres det.
Gunnar og Tyrilitunet-general Roy Evensen svarer at en god del skopar står igjen fra tidligere elever, så det kan fikses. Dette er i det hele tatt et sted hvor det meste kan ordnes. Hvor du kommer til varme rom, dekket bord og nydelig mat. Hvor det er så tilrettelagt at det blir et tilbud enhetene bare ikke kan si nei til. Selv om det er langt å kjøre for enkelte.
På planen i dag står gåtur på Sjusjøen, klatring i det nye klatresenteret på Tyrilisenteret, riding og tur til svømmeanlegget Ankerskogen i Hamar. Det blir felles middag og fotballtrening på ettermiddagen. En medarbeider fra Kampen er akupunktør og kan tilby NADA-akupunktur spesielt egnet mot abstinens, ADHD og uro. Og på kvelden blir det gitarspilling og «Mafia» i finstua, et spill det ikke røpes for mye om.
- Atmosfæren, stemninga og historien er her, og så er det opp til oss å fylle dagene med innhold. Jeg håper dere får noen knalle dager, sier verten Roy.
Det hele kan i grunnen minne om en veldig hyggelig hyttetur. Inntil Gunnar igjen tar ordet.
- Jeg skal snakke til dere om tre regler, én holdning og om hvor behandlingen skjer, sier han.
Og understreker at bak hvert punkt ligger det lange diskusjoner og vurderinger, og ikke minst erfaringer fra tidligere elever.
- I Tyrili er det ingen rus. En må ha frihet bort fra rusen for å kunne jobbe med rusproblemet sitt.Hvis det er rus i fellesskapet, blir det allianser, feil fokus og man fortsetter i gamle tankemønstre i stedet for å tenke på egen utvikling, sier Gunnar.
Han er i ferd med å føre elevene gjennom det som i Tyrili kalles «de tre absoluttene».
- Vi har ingen vold i fellesskapene våre. Og husk: vold kan også være et blikk, et blikk som for eksempel sendes som sier «nå skal du holde kjeft». I fellesskapet må en være trygg på at en kan si fra om det en mener og at du kan være den du er.
- Den tredje regelen er ingen faenskap i nærområdet. Jeg snakka en gang med en elev som sa at det er fantastisk her i Mesnalia. Jeg har gått med bøyd nakke hele livet. Her hilser alle og smiler. Her har jeg gått med rett nakke for første gang. Det er belønningen man får hvis man overholder denne regelen.
Og så til en klar holdning.
- Vi anbefaler ikke å innlede parforhold i Tyrili. Da blir det feil fokus. Dere er her for å skape trygghet i dere sjøl, og det er noe helt annet enn å skape trygghet i et forhold.
Og hvor finner behandlingen sted? Svaret er like enkelt som det kan være vanskelig for enkelte.
- Hvis du skal få noe ut av Tyrili, må du komme deg opp om morgenen. Det er noe av det viktigste du kan gjøre. Vi vet at mange sliter med søvnproblemer og depresjon, men da må du heller prøve å finne ut hva du kan gjøre med det. For sover du, utvikler du deg ikke. Og du blir ikke mindre deprimert av det heller.
Klar tale. Det nikkes forsiktig. En elev som har vært hos oss en stund, avrunder tradisjonen tro morgensamlinga med dagens ord:
«Hver enkelt har et ansvar for å gjøre en dag bra. At vi må ro i samme båt. Jo før man skjønner det, jo fortere får man noe ut av behandlinga.»