18. april og 19. april 2015 arrangeres Ungdomslekene på Lillehammer for tredje gang. Ungdomslekene består av 15 særforbund under idrettsforbundet som møtes for å konkurrere i sine idretter. I tillegg til klatring, konkurreres det blant annet i boksing, biljard og vannsport. 

Norgescup i tauklatring for junior og senior finner altså sted i Tyrili klatring sitt klatresenter. I forlengelsen av arrangementet er det også uttakskonkurranse for World Cup i Stavanger senere i år. 

Tyrilifolket bretter opp ermene

Et slik arrangement lager seg ikke selv. Her er 130 funksjonærer involvert, 100 av dem er elever og medarbeidere i Tyrili. De gjør seg klar til å ta imot over 100 deltakere.  

Hele uka er satt av til dette prosjektet på Tyrilisenteret, som er en helt vanlig Tyrilienhet hvor elever behandles for rusavhengighet, men som har en unik mulighet til å trene seg på forskjellige ting i forbindelse med det tilhørende klatresenteret. Et klatresenter som i likhet med resten av enheten sto ferdig i høst, og er Norges mest moderne.

Arbeidsstokken samlet til briefing

Daglig leder Rune Osvold starter onsdagens samling med arbeidsstokken slik:

- I går fikk jeg en gledelig beskjed. Vår TV-produksjon fra klatrekonkurransen vil bli lagt ut på VG TV. VG sender fra vårt klatresenter hele helga!

God stemning, med andre ord. De forskjellige arbeidslagene kan melde om god kontroll. Butikken i klatresenteret er i rute med markedsføring og varene de skal selge. Mat- og serveringsgruppa skal ikke bare ha åpen kafé, men også servere over 100 deltakere og 130 funksjonærer på en bankett som Tyrilisenteret skal huse lørdag kveld. 

- Det er en annerledes uke på godt og sikkert for noen, på vondt. Når en er så mange som jobber sammen, er det lett å forsvinne. Ta med det inn i de ulike arbeidslagene etterpå; hvordan kan vi få alle til å få ei fin uke, slik at folk ikke faller utenfor, sier Osvold til forsamlingen. 

Gode opplevelser

For dette er også behandling. Det handler om å jobbe sammen, se hverandre, få og gi tilbakemeldinger, takle uenigheter, hjelpe hverandre. 

- Vi har trua på å skape gode opplevelser sammen. Her kan vi en kort periode være kraftfulle sammen og se hverandre på en annen måte. Det dukker stadig opp ting; vi avdekker ting om hverandre som vi kan bruke i behandlinga. 

I hverdagen har Tyrili tre arbeidslag som elevene bruker som utviklingsarena, 

- De elevene som har arbeidsdagene sine i klatresenteret til vanlig, har et fast møte med det normale livet hver dag. Nå får flere muligheten til å trene seg på å møte det.

Nye roller

oppgavelister

Ei gruppe er ute på barneskoler i området med klatretårn, for å markedsføre og rekruttere. Logistikk skal tenkes på, tribunestoler skal settes på plass, skilter skal settes opp.  I selve klatrehallen skrus ruter ned og opp igjen.

- Rutesetterne har relativt kontroll; de har laget fire av seks ruter, forteller Osvold til forsamlingen. 

Torsdag kveld skal sikrere og dommere møtes til testing og opplæring.  En av elevene har meldt seg som dommer.

- Han har ikke peiling på klatring fra før. Nå sitter han og leser et dokument på 30 sider som forklarer alle reglene for hvordan han skal telle poeng og hva han skal si og gjøre. Dette er en arena hvor elevene blir ansvarliggjort, de lærer å ta nye roller og kan strekke seg, sier Osvold. 

Han tror at elevene vokser på å være med på et slikt prosjekt. 

- Det er historieskriving for hver enkelt elev. Du kan stå der med hettegenseren som representerer Ungdomslekene og fortelle at dét arrangementet har du vært med på å lage, sier Osvold.

Det gjør noe med selvfølelsen. Mange av elevene i Tyrili trenger nettopp det. Det er et stort arrangement - og det kan gi store mestringsopplevelser for flere enn klatrerne. 

Mer om arrangementet finner du på Tyrili klatring sine hjemmesider