Lærer seg rytmenes språk
Hvorfor runger kubansk musikk i gangene på Tyrili Kampen en torsdag formiddag?
TYRILI KAMPEN, OSLO: Vi er med på den andre av i alt seks kursdager hvor danseglade elever og medarbeidere ved Tyrili Kampen møtes for å lære å beherske salsaens forførende språk. Det er nestleder Helle Fjellanger Lillevik ved Tyrili FIA (Forsknings og utvikling, inntak og avrusning) som har tatt initiativ til salsakurset.
– I dag skal vi repetere trinn vi har gjort før. Husk at det handler om kommunikasjon, å lese signalene til den du danser med, innleder Helle til et titalls fremmøtte kursdeltakere, denne ellers litt regntunge vårdagen i april.
– Kom igjen, ikke glem pause mellom, en–to–tre, fire–fem–seks! Albuen ned i sosial posisjon.
Helle motiverer klappende i takt med den rytmiske musikken som fyller rommet fra en CD-spiller i enden av danselokalet, og elever og medarbeidere lystrer villig der de svinger seg rundt på gulvet, ikke helt uten smil og latter.
– Og damer, ta i mot føring. Overføring fra arm hele veien ned til føttene. Bra jobba, roper salsainstruktøren klappende videre.
Parene på gulvet ser ut til å ha fått ordentlig teken på både trinn og bevegelser i salsaens rytmiske kunst. Begrepet «salsa» ble introdusert i New York på 1960-tallet, men selve dansen oppstod på Cuba langt tidligere, under navnet «Casino». Salsa er en miks mellom flere karibiske og sør-amerikanske musikkstiler og danser, som cha cha cha, son og rumba.
– De lærde strides om salsaens opprinnelse. Det som er sikkert, er at salsa i dag kommer i flere stiler og varianter, knyttet til forskjellige steder i verden. Det er første gang det blir undervist salsa her på Tyrili Kampen, så det er veldig gøy at så mange ville bli med, sier Helle.
Meningsfull fritid
«Anders» og «Ole» er to av elevene på Tyrili Kampen som deltar på salsakurset.
– Salsa er utfordrende og annerledes, men mest av alt veldig gøy å lære seg. I tillegg gir det en god mestringsfølelse, og er kjekt å ha meg seg videre i en meningsfull fritid etter endt behandling i Tyrili, mener Anders.
– Det var ikke mye dans i det livet jeg hadde før, utenom et raveparty nå og da. Jeg vil prøve noe nytt, samtidig ønsker jeg å utfordre meg selv på ting jeg ikke har gjort før, fortsetter eleven, som startet på sitt andre behandlingsløp i Tyrili for tre måneder siden.
– Jeg har meldt meg på et tangokurs ute også. Ved å lære seg å danse, kommer en litt ut av det faste og trygge, og så er det jo veldig moro også, konkluder en smilende Anders.
Også Ole kom til Tyrili Kampen for tre måneder siden, for å ta tak i livet sitt etter å ha levd i en tilværelse preget av rus.
– Jeg hadde ikke trodd for noen måneder siden at jeg skulle lære meg å danse salsa. Jeg har definitivt brutt ut av egne komfortsoner når jeg har sagt meg villig til å lære meg å danse salsa, smiler Ole, som også mener det er viktig å finne nye interesser om en skal nå målet om en rusfri tilværelse.
– Det er ikke så vanskelig å være rusfri i behandling, men det å skaffe seg nye hobbyer og interesser er viktig om vi skal lykkes når behandlingen er ferdig. Hvorfor ikke melde seg på et salsakurs? foreslår Ole.
Gir mestring
– Både elever og ledere var litt hvite i fjeset første kursdag. De kjente nok på ubehag, men overlevde, smiler Helle etter dagens salsaleksjon.
– Jeg synes det er veldig gøy og tøft gjort av elever her på Kampen at de tør å ta utfordringen med å by på seg selv ved å lære seg å danse salsa, skryter hun.
–Med salsa lærer du noe helt nytt. Salsa gir bevisstgjøring av kroppen og har et eget språk som de som danser kommuniserer med. Salsadansen i seg selv frigjør dopamin og gir en god mestringsfølelse. Kampen er en trygg arena å danse på, og mestring er noe vi er opptatt av at elevene våre i Tyrili skal erfare og ta med seg ut i livet videre, sier hun.