Matvett og insekter på menyen
Elever og ledere på Tyrilihaugen lærte om matvett og fikk utfordret smaksløkene da frityrstekte gresshopper, biller og larver sto på menyen under årets matmesse på Lillestrøm.
TYRILIHAUGEN: Matglade elever på Tyrilihaugen fikk satt smaksløkene på prøve da arbeidsleder Lasse Aklidou inviterte til «Smak 2017» på Norges varemesse i Lillestrøm i begynnelsen av februar. Sjefen sjøl, Øyvin Aamodt, stilte storbussen til disposisjon og kjørte elever og ledere til matmessen for å smake på mat, og lære om matvett - og en bransje som stadig er under utvikling.
Spennende bransje
-Vi snakker mye om jobb og skole etter endt rehabilitering på Tyrilihaugen. Derfor syntes jeg det er viktig at elevene får møte en spennende bransje, men også får muligheten til å se hva som finnes der ute av jobber og utdanning, sier Lasse, som har arbeidet på «haugen» som vernepleier og arbeidsleder de siste seks årene.
-Matmessen i Lillestrøm arrangeres annen hvert år og belyser aktuelle temaer i matbransjen. Den inneholder flere seminarer og foredrag som jeg tenkte kunne være interessant å få med seg, påpeker den matglade vernepleieren videre.
- Messen er en arena der både elever og ledere på Tyrilihaugen kan knytte fremtidige forretningsforbindelser og holde seg oppdatert på de nye trendene i markedet, legger han til.
Elevene fikk smake på alt mellom himmel og jord i hallene på messen i Lillestrøm som huset hundrevis av forskjellige matprodusenter i alle matsjangre. Kjøttprodusenten Trondheim Slaktehus ny lanserte uttrykket «wet aged», som er konvensjonell modning og mørning av kjøtt i vakuumposer. Denne prosessen skjer raskt ved høye temperaturer, får vi vite.
På standen til Myklebust hvalprodukter ble det opplyst at hval skal tilberedes som alt annet kjøtt, men at det er viktig å være oppmerksom på at hvalkjøtt skal ha mindre steketid enn annen type kjøtt. For mye steking slipper nemlig kjøttsaften, og kjøttet kan da oppleves tørt.
Diplom-is lanserte blant annet «Salt lakris», «Salt karamell», «Nugatti» og «Mango sorbet» som nye typer is til sitt sortiment, og delte ut smaksprøver til søte ganer. Konkurrenten Henning Olsen derimot, ga bort smaksprøver til alle som ville ha, i form av iskaffe:
-Mitt høydepunkt på denne turen av minneverdige smaker var helt klart frappè i mocca. Den var fantastisk, understreker en av elevene på kjøkken- og innelaget på Tyrilihaugen.
-Hamburgeren på Stabburets prøvesmakerbil var også helt fortreffelig. Det samme kan jeg ikke si om burgeren i kafeteriaen vi spiste lunsj, forklarer Tyrilieleven videre. Han var i en av gruppene på Haugen som spredte seg ved ankomst i de store hallene på messeanlegget i Lillestrøm.
Ledere og elever tok seg spesielt god tid ved standene til både engelske og nederlandske osteprodusenter. Stilton er en ost av typen skimmelost, som kommer av pasteurisert kumelk. Den produseres i to typer eller varianter. Den ene er den kjente blåmuggosten i omtrent samme type som for eksempel Roquefort, Gorgonzola og Danablu, og en mindre kjent hvitskimmelost. Også de hollandske og prisbelønte ostene fra Boer`n Trots falt i smak hos flere av elevene.
Kathrine Tølløfsrud Hulberg er Tyrilihaugens sykepleier. Også hun nøt også godt av smaksprøvene som kom i bøtter og spann inne i messeområdet.
-Dette var moro. Jeg likte spesielt de greske bakverkene, men det var mye annet godt også, smiler hun.
På tampen av denne torsdagen samlet gjengen fra Tyrilihaugen seg til seminaret og foredraget som skulle handle om matsvinn og matvett.
Fremtidens mat
Kjøkkenleder Lasse gjorde store øyne da skadedyrkontrollfirmaet Rentokil serverte smaksprøver i form av gresskopper, biller og larver, med noen av innsektene bakt inn i knekkebrød, for å tiltrekke folk til sin stand.
-Dette er fremtidens mat og insekter har blitt servert i Asia i mange tusen år, opplyser representanten ved skadedyrkontrollfirmaet, som utfordrer Lasse til å smake på ett av de tre forskjellige insekttypene som ligger i hver sin bolle på skadedyrkontrollørenes stand.
Uredd tar Lasse opp en av de frityrstekte larvene og fører den opp mot munnen i en og samme bevegelse. Stillheten er til å føle på, og kun lyden av knasing fra Lasses tyggende tenner kan høres.
-Det var ikke mye smak i denne frityrstekte larven, men det var helt greit, konstaterer en smilende Lasse overfor fotografen.
Mellom alle stander, buer og salgspromotering arrangeres det også konkurranser i blant annet NM i konditori, kaffekunst, borddekking for lærlinger, laging av beste hamburger, og sist men ikke minst, NM i maskinoppvask, ble Tyrilihaugen enig om å få med seg foredraget «Ikke kast maten – den er gull verdt».
Øyvin synes det var spesielt morsomt å overvære «NM i maskinoppvask» på matmessa.
-At det i det hele tatt finnes noe som heter NM i maskinoppvask er jo i og for seg veldig morsomt. Jeg fikk med meg at aktørene først måtte varme opp oppvaskmaskinene, før de da trykket på start på vaskemaskinene og ventet på de ferdige resultatene, ler han på spørsmålet om hva han syntes var mest minneverdig på Smak 2017.