Av Embla Maria O’Cadiz Gustad | Foto: Norsk Forening For Musikkterapi / Kristian Ulyses Andaur | Publisert 30. oktober 2021

Lokalet er fullt denne oktoberkvelden. Stemningen blant publikum er intens, med rungende applaus og heiarop. Det er likevel ikke før det nærmer seg deres tur, bandmedlemmene i Flying Electric Sparks kjenner nervene krible og hendene skjelve. Det hindrer dem ikke fra å gå på scenen og fremføre et kunststykke. Publikum blir dratt inn i deres drømmende og virtuose landskap.

Vi er på Forandringshuset på Grønland i Oslo, hvor Rockovery 2021 gikk av stabelen 13. oktober. Rockovery er en årlig konsert som arrangeres av Norsk forening for musikkterapi, med lokale musikkterapeuter og deres brukere. Arrangementet markerer også Verdensdagen for psykisk helse.

Etterlengtet konsertopplevelse
Jeg er selv musikkterapeut, og har med meg to band fra Tyrili denne kvelden. De består av pasienter fra tre ledd i behandling: Tyrilisenteret i Oslo, Tyrili Arena Oslo og ambulant behandling i etterkant. Jeg og en annen Tyrili-medarbeider, Jarle Jørgensen, er også med og spiller. 

Mitt største ønske for våre pasienter når de deltar på Rockovery, er at de skal vise sidene de liker ved seg selv og føle at det er deres tur til å skinne.

Rockovery 2021 er en etterlengtet konsertopplevelse for mange. Endelig kan vi møtes i det virkelige liv og dele musikkgleden i samme rom.

Det har dundret i veggene ved Tyrilisenteret i Oslo de siste mandagskveldene. Bandet Market Metal spiller musikk av den høylytte typen.

Bak scenen føler deg seg avslappet før det er deres tur. Kanskje fordi de har gjennomført en vellykket generalprøve ved Tyrilisenteret i Oslo noen dager før?

De går på scenen og serverer en musikalsk rett med intens pønkestemning, men også en rolig låt der stemning stod i fokus.

– Føler seg som et normalt menneske
I etterkant av Rockovery snakket jeg med en av bandmedlemmene, Morten, om hans opplevelse av kvelden.

– Det var fett! utbryter han. 

– Jeg var med i 2018 også, så dette var mitt comeback. Det var godt å oppleve at det å stå på scenen og synge gikk bra. Jeg følte meg som en rockestjerne, hadde det bare fint og var faktisk ikke stressa.

– Hvordan synes du prosessen fram mot Rockovery har vært?

– Det har vært fint å ha noe å jobbe fram mot. Øvingene ble fine og det var kult, lærerikt og gøy å bli kjent med de andre i bandet. Personlig er jeg glad i den flate strukturen i Tyrili. Når man spiller i band med ansatte, føles man likestilt. Som et verdifullt – eller bare normalt – menneske.

– Hvilke sider av deg selv får du vist i en sånn setting?

– Man blir veldig selvbevisst når man står på scenen, men jeg følte meg ganske tøff og modig. Jeg fikk vist fram Tom Waits-stemmen min, mange ble overraska over den.

– Er det noe du kan ta med deg videre fra denne erfaringen?

– Spillegleden, å komme i gang med et prosjekt og være en del av en kollektiv musikkglede. Og jeg fikk bekreftet at jeg liker å stå på scenen.

Intensiv jobbing ga uttelling
– Hva var høydepunktene under årets Rockovery, synes du?

– Det største for meg, var at i 2018 kom det ingen fra nettverket mitt for å se meg, men i år kom fire separate folk fra mitt rusfrie nettverk for å se meg spille. Det ga meg et bevis på at den intensive jobbinga jeg har gjort for å få et rusfritt nettverk, har gitt uttelling.

– Hva gir musikkterapi i behandling deg?

– Det er en inngangsport til følelsene mine, og min måte å kontrollere dem på. Musikken er også en fin arena å ha sosialt samvær på.

Rockovery 2021 ble en minneverdig kveld for deltagerne fra Tyrili, og bandene fikk mange gode tilbakemeldinger fra publikum. Market Metal skilte seg ut med sterk og tydelig bandfølelse på scenen og vokalister med særpreg. Flying Electric Spark føltes nettopp som flyvende, elektriske, musikalske støt, som fylte rommet med et fargespill av lyd. Folk sa etter konserten at de fikk lyst til å høre mer fra dette spennende, musikalske universet.

Jeg føler meg utrolig heldig som får jobbe med så talentfulle og kreative sjeler i Tyrili. Rockovery er en av de dagene i året hvor resten av verden også kan få se hvordan det kommer til uttrykk.

Første gang publisert 30. oktober 2021.