Tom ErikTYRILI KLATRESENTER/ LILLEHAMMER: Et hundretalls funksjonærer bidro i forskjellige arbeidsoppgaver under Ungdomslekene 2017 med Norgescupen i led- og tauklatring på Tyrili Klatresenter (TK) i april. En av elevene på rehabiliteringsenheten Tyrilihaugen fikk det ærefulle oppdrag og sikre en av landets beste klatrere i Ungdomslekene 2017.

– Jeg startet å ruse meg allerede som 12-åring, så det har til tider vært en lang vei å gå. Nå har jeg fått jobb i et entreprenørfirma her i Lillehammer, jeg har bil, og bor i egen leilighet på Tyrilihaugen. I tillegg trener jeg mye, både på Spenst og i klatreveggene på TK. Klatringen har blitt en stor lidenskap, forteller Tom Erik til Tyrili.no.

Sikring av klatrer i klatreveggStabilt og rusfritt

– Det er godt å ha noe meningsfylt å fylle dagene med. Tidlig opp hver morgen og noen ganger sent i seng, fortsetter Tom Erik som legger til at det til tider har vært tøffe tak i arbeidet med å få et stabilt og rusfritt liv.

38-åringen har siden han kom til Tyrilihaugen i 2014 bokstavelig talt klatret til topps på i sitt nye liv uten rus.

– Det tok ikke lang tid fra jeg kom til Tyrilihaugen og bestemte meg for at klatring var min greie. Jeg har alltid vært glad i å klatre og har utallige timer i klatreveggen på TK siden jeg kom hit.

– For det har vært mye å nøste opp i og mye jobbing. Det har vært slitsomt til tider, men nå har jeg begynt å nyte fruktene av tre år i rehabilitering. De siste tre årene har jeg nedbetalt gammel gjeld og blitt  gjeldfri. Jeg syntes det bare er godt å bli litt «gosliten» etter jobb, enten det er i forhold til egen rehabilitering, eller etter endt arbeidsdag. Det er godt å leve og kjenne at man har en mening med livet, presiserer han tankefullt.

Som klatreinstruktør har Tom Erik så langt utdannet over 200 klatreentusiaster i brattkort de siste to-tre årene. En stående rekord i hva utdanning av kunder i brattkort på TK angår.

– Det er en fin måte å møte nye folk på. Brattkort er et ferdighetsbevis for de som vil sikre klatrere på klatrevegger innendørs, opplyser klatre-entusiasten fra Tyrilihaugen videre.

Litt nervøs

Tom ErikTom Erik visste ikke på forhånd at hans funksjonærrolle under Norgescupen i led- og tauklatring var å sikre en klatrer i verdenstoppen. For det var ikke hvem som helst som Tom Erik skulle sikre dette året.  

– Jeg ble litt nervøs når jeg fikk høre at jeg skulle sikre en av Norges og kanskje verdens beste klatrere. Men det gikk veldig greit. Han gikk jo til topps, smiler han stolt etter å ha gitt tau og sikret Magnus Rognan Midtbø, som er en av tidenes beste norske sportsklatrere med flerfoldige norgesmesterskaps-titler .

Den Bergens-fødte 29-åringen kan titulere seg som nordisk mester og er tidligere juniorverdensmester i sportsklatring. Han holder seg stadig i verdenstoppen i internasjonale konkurranser med blant annet pallplass i verdenscupen i sportsklatring. I august 2010 gjorde han sin hittil vanskeligste bestigning, da han besteg den fryktinngytende klatreruta «Ali Hulk Sit-Start Extension» i Rodellar, Spania med vanskelighetsgrad 9b. Det er ifølge Wikipedia kun seks klatrere som har fullført ruter på dette nivået i verden.

 – Jeg var også dommer under de forrige lekene. Nå har jeg vært med å sikre klatrere de to siste ungdomslekene. Det gikk veldig bra dette året også, og ikke minst en veldig spennende og gøy opplevelse å få være med på, oppsummerer Tom Erik til slutt.