Femundsløpets arrangører hadde 100 spann ute i stormen og sju leteaksjoner på gang. Mange av hundekjørerne var under 18 år. Det var ikke kapasitet til flere leteaksjoner. Ekstremværet Ole skulle opp mot orkan styrke. Dermed var det klart: Femundløpet 2015 ble avlyst.

HundekjørerTodelt stemning
På Tyrili-enheten Frankmotunet i Folldal hadde elever og medarbeidere forberedt seg lenge til løpet. Noen dager etter avlysninga, er fremdeles stemninga ved enheten prega av avlysninga.

- Stemninga er todelt. Mange er skuffa fordi det ikke gikk som det var tenkt. De har jobba lenge for dette og avlysning har ikke vært fremst i panna. Samtidig skjønner alle hvorfor det ble slik og tar det noenlunde med fatning, forteller medarbeider Thomas Sauarlia Hagen. 

I tillegg til hundekjørerne, var det 19 elever og medarbeidere som var med som handlere, altså som hjelpere gjennom hele løpet. De som ikke var det, dro rundt i buss og skulle være heiagjeng. Gamle elever hadde kommet på besøk for å hjelpe til. 

Elever i løypene
Etter planen skulle fire elever kjøre den såkalte F 400 – altså Femundløpet på 40 mil. De kom til første sjekkpunkt i Tufsingdalen, hvor de skulle være i fire timer. Når de hadde vært der i tre timer, ble løpet fryst i to timer, så en time, så ytterligere fire- før det til slutt ble klart: ingen fikk kjøre ut fra Tufsingdalen. Løpet var avlyst – etter timer med venting. 

En elev hadde kommet lengre; en barnevernselev som skulle kjøre Juniorløpet på 20 mil. Eleven hadde noen dramatiske timer i uværet og ble liggende værfast i stormen på siste etappe. En snøscooter kom og kjørte foran så lenge det gikk. Til slutt måtte også snøscooteren gi tapt og eleven var heldig og kom inn på en gård hvor han overnattet. 

- Han lå på en andreplass i løpet da det ble avlyst og gjorde en formidabel innsats i stormen, forteller enhetsleder ved Frankmo- tunet, Rune Kongsrud. Hun som kom på førsteplass rakk å kjøre inn, og ble den eneste som fullførte Femundløpet 2015.

God behandling
Men også en slik opplevelse kan være god behandling.

De må omstille huet sitt. Elevene er kanskje vant med motstand, men nå møtte de motstand utenfor behandlingsverden. Vi har prata mye om det i ettertid. Vi oppdager så mange sider ved oss selv i Femundløpet som vi kan dra med oss inn i behandlinga og jobbe videre med, sier Sauarlia Hagen. 

Publikum langs løypa heier fram en ekvipasje

Og nettopp derfor er aktivitetene og turene i Tyrili ansett som en vesentlig del av helheten i tilbudet. Aktiviteter gir viktige samhandlings- og treningsarenaer. 

- Det har vært snakk om skuffelsene, men mange har vist seg på en ny måte. Når ting ble litt usikkert og rufsete, var det folk som trådte fram og tok ansvar. Det er mye bra som tyter fram i slike situasjoner. Selv om forventingene var høye og skuffelsen stor, så har ikke de store nedturene kommet. Og så lærer en at sånn er livet. 

Femundløpet gir også rusfrie minner og nye opplevelser å snakke om – det er et ledd i dét å danne seg en rusfri identitet. 

- Det er ingen tvil om at det har blitt skapt nye historier.  Og lysten til å kjøre er ikke borte. De fleste har planer om å komme seg opp på sleden igjen, og flere har fått lyst til å prøve, forteller Sauarlia Hagen.