Tar grep mot matsvinn
På enheten Tyrilihaugen settes tiltak igang for å redusere kasting av mat. Det var da enheten var på besøk på matmessen "Smak 2017" i Lillestrøm i februar at tanken om å redusere matsvinnet på Tyrilihaugen ble født.
Det var under Tyrilihaugens besøk til matmessen i Lillestrøm tidligere i år, og foredraget "Kast ikke maten, den er gull verdt" at idéen om å innføre tiltak mot matsvinn ble født:
- Foredraget kunne jo også hete «vi kaster ikke maten, gjør vi vel?», foreslår Lasse, som opplyser at nordmenn kaster en tredjedel av all mat som handles inn.
-Det finnes grep for å unngå å kaste så mye mat. Vi lærte på foredraget om hva vi selv kan gjøre for å hindre matsvinnet, forklarer medarbeideren på Tyrilihaugen videre.
Lasse legger til at han også har gjort grep på hjemmefronten, hvor han planlegger innkjøp av mat på en litt annen måte en tidligere:
-Jeg handler annenhver dag, og når jeg lager middag, lager jeg for flere dager om gangen. Det som blir til overs legger jeg gjerne i fryseren og varmer det opp som restemat en dag jeg ikke har så god tid til å lage middag fra bunnen av, forteller han.
- Det er sjokkerende at vi kaster så mye mat i Norge. Matbransjen selv står for en tredjedel av dette igjen, men det er helt klart at vi kan få med hele Tyrili på å gjøre grep som gjør at vi ikke kaster så mye mat som vi gjør, mener en engasjert Lasse som i etterkant av besøket til Lillestrøm hadde et lite innlegg om dette temaet under samling på Tyrilisenteret en mandags morgen tidligere denne måneden.
-I Norge kaster vi 350.000 tonn mat hvert år. Det tilsvarer sytti kilo per person her til lands, og snakker vi penger tilsvarer det cirka 20 milliarder norske kroner. Hvis en familie på fire kaster totalt 280 kilo, blir dette rundt 5.800 kroner.
Medarbeiderne Lasse og Thomas Fosseide og daglig leder Øyvin Aamodt har allerede lagt noen små planer om å innføre bærekraftige grep på Tyrili-enheten på Mesnali:
-Tyrilihaugen gjør som Petter Stordalen har gjort i hotellene sine. Vi går til innkjøp av mindre tallerkener. Det bidrar til at vi forsyner oss med mindre mat under alle måltider som lages på Tyrilihaugen. Dermed sparer vi både penger og miljøet for svinn, forklarer Øyvin.
-Vi har kjøpt inn en digital vekt til kjøkkenet på Haugen. Vekten skal hovedsakelig brukes til å veie all maten vi kaster etter måltidene på Tyrilihaugen. Da får vi i realiteten kartlagt hvor mye mat vi kaster, og hvor mye det koster, fortsetter Lasse, som påpeker at bevisstgjøringsprosessen på Haugen skal komme i små doser om gangen.
- Målet er mindre svinn og vi har allerede blitt flinkere til å spise restemat. Vi er i startgropa men fremtiden er her nå. Dessuten er det alltid gøy å starte opp nye prosjekter, og det blir interessant å se om vi kan følge opp dette på en god måte, istemmer Thomas.
-Vi skynder oss sakte for å si det sånn. Hvis vi skal lære andre må vi gå foran som et godt eksempel. Det vi har fått kunnskap om, skal vi rett og slett lære bort til andre på en god måte. Vi kan ikke lære bort ved og bare prate, men vi lærer bort ved å vise hvordan det gjøres. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra de som ble med, så turen til "Smak 2017" ga mersmak, avslutter Lasse Aklidou.