Tekst og foto: Anders Bisgaard, kommunikasjonsleder i Tyrili | Publisert 21. april 2023

I dag innleder muslimene høytiden id, som markerer avslutningen på den siste månedens faste. Ved Tyrilisenteret i Oslo ble det markert på det som begynner å bli tradisjonelt vis, med en bugnende og flott id-lunsj for pasienter og medarbeidere.

– Du må huske å bryte fasten med en daddel, sier Milgo Mohamed.

Hun er behandler ved Tyrilisenteret i Oslo og en av initiativtagerne til id-lunsjen. Sammen med kokk og arbeidsleder Marit Båtvik har hun brukt formiddagen på å lage mat, mens kolleger og pasienter har pyntet spisesalen.

Nederst i saken kan du se alle bildene fra id-feiringen ved Tyrilisenteret i Oslo!

Selv skulle hun egentlig hatt fri i dag, id kom brått på, og hun glemte å be om det.

– Så da er jeg her og feirer med dere, men det er jo også veldig hyggelig!

Saken fortsetter under bildet.Id-lunsj ved Tyrilisenteret i Oslo.

– Id mer på dagsorden i Tyrili
Milgos familie kommer opprinnelig fra Somalia, og hun forteller at det i det somaliske miljøet ikke er noen stor kultur for å gå ut og spise på dager som denne. De fleste liker å lage god mat og spise hjemme. Men siden hun jobber i dag, blir løsningen i år likevel å møte familien og spise ute etter jobb, på en pakistansk restaurant.

– Vi har heldigvis bestilt bord, for der blir det fullt! I kveld kommer gatene til å fylles med festkledde mennesker, sier Milgo.

Storfamilien hennes er spredt rundt i verden, så det blir telefoner til både USA og Somalia i løpet av helgen.

– Noen bor i Norge, men er på jobb på plattform og i barnevernet, så de må feire alene, forteller hun.

Milgo har jobbet ved Tyrilisenteret i Oslo i 7,5 år.

– Har du sett noen forandring i hvordan man forholder seg til id gjennom disse årene?

– Jeg synes det har blitt satt mer i system, og på dagsorden. Både at man ønsker å markere dagen her, og at de som er i behandling skal kunne feire den hjemme med familiene sine. Det har skjedd i takt med mer fokus på mangfold og inkludering i samfunnet ellers, sier Milgo.

Saken fortsetter under bildet.Id-lunsj ved Tyrilisenteret i Oslo.

Første id-feiring som voksen
For Hani, som er i behandling ved Tyrilisenteret i Oslo, blir årets id-feiring spesiell.

– Hele voksenlivet mitt har vært preget av rusavhengighet, så dette blir første gang på mange år jeg feirer id med familien, forteller han.

Familien hans kommer opprinnelig fra Somalia. Moren bor i Norge, og det er henne han skal hjem til og feire i helgen.

Han kommer fra et religiøst hjem, og har religiøs bakgrunn selv.

– Nå som jeg er rusfri, ser jeg fram til å ta opp igjen noen religiøse tradisjoner. Kanskje begynner jeg etter hvert å faste. I år skal jeg starte id med en bønn. Jeg vil gjøre de tingene jeg ikke har fått gjort fordi jeg har vært rusavhengig, sier Hani.

Han gir uttrykk for at han både gleder seg og er spent.

Saken fortsetter under bildet.Id-lunsj ved Tyrilisenteret i Oslo.

Løslatt fra fengsel samme dag som id
Idris er også i behandling ved Tyrilisenteret i Oslo. Faren er fra Palestina, mens moren er fra Libanon. Id-tradisjonene er ganske like i de to landene, forteller han, så de er ikke vanskelige å forene. Selv er han født og oppvokst i Norge.

– Id handler om å samles og spise god mat sammen. Om glede, med barna i sentrum. Akkurat som når dere feirer jul, sier han.

Han pleier å feire id hos moren sin, hvor hele familien samles. I år er hun i utlandet, så han må dele seg mellom feiring hos søsteren med hennes familie og den eldste broren med hans familie.

– Det blir en litt annerledes feiring i år?

– Ja, men bedre enn i fjor. Da feiret jeg dagen i Halden fengsel.

– Hvordan var det?

– Vi klarte å feire det. Vi gutta spleiset på mat, og kontaktbetjenten min var fra Somalia, han handlet inn for oss. Vi lagde maten og han ble med på middagen. Så det gikk greit, selv om vi var på høysikkerhetsavdeling, forteller Idris.

Han har fram til nå sonet dommen sin i såkalt §12-soning, noe som betyr at han kan være i rusbehandling mens han soner ferdig.

– I dag er jeg ferdig med fengselsstraffen min, så det er mange følelser. Det er id, og jeg har nettopp blitt løslatt. Det er en veldig god dag!

– Gratulerer så mye med det.

– Takk skal du ha.

Id mubarak – ha en velsignet id!