Debutkonserten finner sted på Sub Scene i Oslo, onsdag 17. oktober, under Rockovery 2018 – et arrangement for pasienter innen rus og psykisk helse som er med på musikkterapi. Navnet er, ikke overraskende, et ordspill på rock og recovery.

– Recovery-tankegangen handler om at pasientene eier sannheten rundt sin egen helse, og musikkterapi er en profesjon som legger vekt på pasientens ressurser og det som er friskt. Musikkterapi går slik sett hånd i hånd med Recovery-begrepet, sier Simen L. Krogstie (bildet), musikkterapeut ved Tyrili Kampen.

Han er ett av fire medlemmer i bandet som har fått navnet Bibliotek 2017, som han beskriver som «en klassisk rockekvartett» med vokal, gitar, bass, tangenter og trommer. Det er Krogstie som trakterer trommene – et instrument han ikke er så vant til å spille.

– Det er artig. Og vanskelig. Jeg er ikke på min tryggeste plass. Alle er sånn sett i samme båt, og det er godt å kjenne på noe felles, sier han.

Å håndtere det uforutsette
Bibliotek 2017 (uttales «tjuesøtten», noe som er viktig, fordi det «har noe med rytmen å gjøre») skal etter planen spille to låter i løpet av sine tilmålte ti minutter under Rockovery. Krogstie vil ikke røpe hvilke det er snakk om, bare at det er to rockelåter, «en rolig og en litt mer uptempo». Bandet har bestått av en fast kjerne på tre elever og Krogstie siden i vinter. Før sommeren ga et av bandmedlemmene seg, og et nytt kom inn.

– Hele spennet fra nybegynner til en del erfaring fra band er representert. Det gir en fin spenning, og er lærerikt for alle, sier Krogstie.

– Hva har vært mest utfordrende i perioden dere har øvd sammen?

– Det har vært oss selv. Hvordan vi reagerer på tanken på å skulle framføre noe for et publikum.

– Sommerfugler i magen?

– Både sommerfugler og noen klumper og litt forskjellig. Det vi snakker om nå, er at vi må anta at vi kommer til å glemme noen noter, at pulsen kommer til å gå opp og at det ikke er sikkert kroppen alltid vil lystre. Vi skal ikke prøve å unngå at det skjer, men øve på å håndtere det når det skjer.

Struktur og forventninger
Bandet øver nå på Øvingshotellet på Schous plass, hvor de bytter rom for hver øving.

– Vi fant ut at hvis vi bare øvde på musikkterapirommet på Kampen, ville vi bli trygge på det rommet, derfor bytter vi hver gang. Det handler om å finne tryggheten et annet sted enn i rommet.

– Det høres ut som det er mye her som har overføringsverdi til behandlingen elevene er i, for rusavhengighet?

– Ja, mye. Vi jobber med å besøke noen følelser, sette ord på dem og finne ut hvordan vi skal møte dem. Dessuten trener elevene på å ha noe fast å gå til på fritida. Det er en utfordring for mange, og før det ble klart at vi skulle opptre på denne konserten, var oppmøtet ganske sporadisk. Og det er noe som går igjen i rusbehandling.

– Hvorfor er det slik, tror du?

– Det er uvant å ha faste møter, hvis du har levd i rus og hatt nok med å ta vare på deg selv. At det blir forventet noe av deg, er kanskje også skummelt. Du kan kjenne på en redsel for ikke å få til ting, for ikke leve opp til egne og andres forventninger. Når en får trent på disse tingene i behandling, gir det en kjempegevinst. Det å vite at man går til trygge personer og et fast innhold, øker også sjansen for jevnt oppmøte. Og at aktiviteten er lystbetont, slik at man får noe ut av å møte opp, sier Krogstie.

Onsdag 17. oktober går han og resten av «Bibliotek 2017» på scenen. Rockovery finner sted på Sub Scene i Oslo, det er åpent for alle og varer fra klokken 18.30 til 21.30.