Daglig leder Rune Osvold i Tyrili klatringTYRILI KLATRESENTER/ LILLEHAMMER: Totalt 97 elever, studenter, ledere og klatrere bidro som funksjonærer da Ungdomslekene 2017 ble arrangert på Tyrili klatresenter (TK) i slutten av april.

– Ungdomslekene er et stort arrangement hvor elever får utfordret og trent seg på den sosiale arena. Elevene er våre kollegaer og vi som jobber med mennesker som har valgt å bruke tid i rehabilitering fra et liv i rusmisbruk synes det er fantastisk at så mange elever bretter opp ermene og gjør en innsats for å få til dette store arrangementet, sier Rune Osvold, daglig leder og primus motor i Tyrili Klatring AS de siste 13 årene.

Koser seg på jobb

VGTV var på plass i klatreanlegget på for å streame bilder direkte fra klatreanlegget i TK som arrangerte Norgescup i led- og tauklatring under årets ungdomsleker i Lillehammer. På storkjøkkenet i hjertet av Tyrilisenteret var arbeidsleder Atle Haugelien og eleven Mina i sving med matlaging til både besøkende publikum og de nesten hundre funksjonærene som alle skulle ha mat gjennom hele helgen lekene skulle vare.

– Vi har laget Biff Stroganoff til nærmere to hundre mennesker som skal ha mat i helgen, opplyser Haugelien.

Mina og Atle på kjøkkenet

Han har fått hjelp av både elever og ledere til å dra i land matproduksjonen som skal gi samtlige sultne ganer middag på banketten fredag, og lunsj og diverse til tilstrømmende publikummere og funksjonærer lørdag og søndag under selve arrangementet.

– Det viktigste er at vi holder deadline, noe vi klarer fint. Til lunsj serverer vi Club Sandwich med kylling og bacon, og pommes frites som tilbehør. Også grilles det ute. Tror alle opplever at vi har et trivelig miljø på kjøkkenet, legger kjøkkensjefen til som har med seg eleven Mina i håndteringen av sandwichene som er øremerket funksjonærene.

– Vi har det stort sett veldig hyggelig på jobb. Vi koser oss, smiler Mina samtykkende.

Entusiastisk

Per Kristian Sæther (PK) har vært arbeidsleder på enhetene Tyrilitunet og Tyrilisenteret i 24 år. Under lekene har han fått med seg driftslaget på Tyrilihaugen, og en gjeng med elever, ledere og studenter fra senteret i blant annet opp- og nedriggingen av publikumstribunen i klatrehallen.

Publikum på klatrestevne

– Hele prosessen med å bygge opp en tribune og seierspall har vært fantastisk. Jeg må innrømme jeg var litt skeptisk til å begynne med da vi var litt for få til å gjøre denne jobben, men det gikk veldig bra, rapporterer en fornøyd PK.

Tribunene ble fylt opp av et entusiastisk publikum som fikk se fire juniorklasser konkurrere lørdag, og seniorklassen søndag.

En elev fra Tyrilihaugen har fått oppdraget med å være lyssetter, en annen skal være dommer i klatrekonkurransene. Noen elever driver butikken på TK under lekene, og noen passer på at kafeteriavirksomheten går som den skal. Andre vasker og serverer besøkende lunsj som er laget av kjøkkenlaget. Det myldrer av liv på alle mulige fronter. Ute bestiges klatretårnet av to 11 år gamle klatre-entusiaster fra Røyslimoen skole i Lillehammer.

Klatrer sikres i klatreveggen– TK er først og fremst en arena der klatring blir brukt som metode i behandling av rusmisbrukere. Vi skriver nye og gode historier sammen hver dag og ungdomslekene er en av plattformene som er med å skape nye muligheter for elevene, sier Osvold, som ser tilbake på vellykkede ungdomsleker anno 2017. Han har selv vært aktiv klatrer på høyt nivå med en topp tre plassering i NM i buldring i 2012. Han er utdannet faglærer i idrett ved Høgskolen i Hedmark, og har funksjon som sportssjef i klatring på Norges Toppidrettsgymnas i OL-byen. 

– Vi har et mål om å gjennomføre ett stort arrangement som dette en gang i året. Jeg mener vi har produsert et idrettsarrangement i verdensklasse. Hele organiseringen har vært på topp nivå grunnet en god gjennomføringskraft i alle ledd, avslutter Rune Osvold.

TYRILI KLATRING OG UNGDOMSLEKENE

15 særforbund med 15 idretter var i sving fra den 21. til 23. april under Ungdomslekene 2017.

Totalt 98 funksjonærer i form av elever, studenter, ledere og klatrere fra Tyrilisenteret, Tyrilihaugen, Tyrili klatresenter og Lillehammer klatreklubb deltok i gjennomføringen av Ungdomslekene 2017 og Norgescupen i led- og tauklatring.

Ungdomslekene er et samarbeid mellom et vidt spekter av idrettsgrener som ble arrangert for fjerde gang av Særforbundsalliansen (SFA) som arrangerer lekene annen hvert år.

SFA samler særidretts-forbundene i boksing, fekting, biljard, studentidrett, bueskyting, badminton, bordtennis, vannski- og wakeboard, skyting, innebandy, dans, gymnastikk- og turn, bowling, basketball og klatring på ulike arenaer i Lillehammer og Hamar.

Tyrili klatresenter (TK) og Lillehammer klatreklubb har stått i bresjen for flere store arrangement som NM i buldring og speedklatring,  Ungdomslekene med Norgescupen i led- og tauklatring, og The Battle – en internasjonal klatrekonkurranse med inviterte klatrere i verdenstoppen.

Martin Mobråten og Kenneth Elvegård i klatrefirmaet Getchaclimb satt opp ruter til Ungdomslekene 2017 og Norgescupen i led- og tauklatring.

Norgescupen i led- og tauklatring åpnet opp for at de som var gamle nok kunne stille i to klasser. I dameklassen hvor det vanligvis er kun fem deltakere, kunne i år skilte med femten i det som skulle bli en utfordrende konkurranse.

TK flyttet fra de gamle lokalene ved Strandtorget og inn i nye lokaler i det gamle slaktehuset i Lillehammer sentrum, nærmere bestemt til Løkkegata 11 i 2013, og har utviklet seg til å bli en av landets mest moderne klatresentere, med totalt over 1.200 kvadratmeter klatreflate.