Eksistensiell helg
Hva skjer når filosofen, kunstterapeuten, tvileren og religionshistorikeren møtes for å snakke om meningen med livet? Svaret får du her.
14. og 15.november inviterte Tyrili Høvringen og Brygga, som er en del av den kommunale oppfølgingen til Trondheim Kommune, til eksistensiell helg på Brygga. Les programmet her (DOCX, 71KB).
Vi fire som stod bak helga var, fra Brygga; filosof Asbjørn, kunstterapeut Anita, tvileren og sosionom Kristin, og fra Tyrili; religionshistoriker Lars.
Utgangspunktet for helga var å rette fokus på eksistensielle temaer og vandre rundt i filosofi, tro og ikke tro, og snakke om det meste som berører verdensanskuelse og meningen med livet. Tre av oss hadde tidligere hatt et ett-dagers seminar om de samme temaene, og responsen var såpass stor at det var naturlig å både gjenta og gjøre det litt større. Bakgrunnen for at vi i det hele tatt hadde vurdert dette som et tilbud er våres erfaringer gjennom mange år i rusfeltet, og samtaler vi har hatt med elever og brukere/deltakere. Derfor var dette et svar på de mange forespørslene vi har fått opp gjennom årene fra de vi har møtt gjennom jobbene våre. I tillegg hadde vi alle en klar formening om viktigheten av å i blant løfte blikket og åpne opp for refleksjon over livets store mysterier og jobbe med spørsmål som har preget menneskeheten helt siden tidenes morgen.
Gjennom hele helga var det en stamme på 8-10 deltakere, samt 4-5 som har droppet innom underveis. Målgruppen var Bryggadeltakere og potensielle Bryggadeltakere, og vi hadde en uformell påmelding i forkant, men var samtidig tydelige på at alle som var innenfor målgruppen var velkommen. Med en brakstart av Asbjørn, hvor vi fikk en innføring i sentrale tanker fra Sokrates, Platon og Aristoteles, beveget vi oss i temaland hva filosofi er og hva sannhet er. Deretter ble de fleste ledet over til Anitas kunstterapi-verden hvor fokuset var Kreativ Aktivitet i form av å uttrykke sitt verdensbilde eller andre temaer vi hadde berørt tidligere.
Etter en bedre middag, var det duket for det innslaget som det hadde knyttet seg mest spenning til; en «Battle» mellom filosofen og religionshistorikeren. Med finslipte argumenter og spissformuleringer ble fokuset tidlig et spørsmål om gudsbevis og sannhetsgehalten i religion. Det var både temperatur og engasjement i hele gruppa, og i kjent filosofisk ånd havnet vi langt unna noe som i det hele tatt kan tenkes å kalles en konklusjon.
På dag to åpnet Lars med en liten historisk vandring i vestlig religionshistorie, samt forsøkte å vise forskjellene i hva religion og religiøsitet/åndelighet er. Deretter gikk vi rett inn i helvetes-debatten med Ole Hallesbys legendariske andakt på 50-tallet som referanseramme. Og nok en gang var det tydelig at enkelte spørsmål fortsatt skaper engasjement. Neste tema var hva den enkelte tror på og hvilken verdensanskuelse deltakerne hadde. Det ble også god tid til å fortsette med Kreativ Aktivitet hvor mange blant annet laget et bilde av «DIN høyere makt». Her ble det laget mange sterke bilder, og vi kan blant annet trekke fram et symboltungt bilde malt over temaet «Paris». I tillegg stilte Anita med en meditasjonsøvelse som falt i god jord. Etter nok et godt måltid gikk vi gjennom «Sagnet om Diamanten», som selvfølgelig ble etterfulgt av frie tolkninger. Vi avrundet med refleksjoner rundt dagene og temaene vi har vært innom, og det lød unisont at dette var en helg som har betydd mye for mange, og at det hadde vært både interessant og krevende. I tillegg ble det snakket mye om tryggheten vi klarte å skape ved å dele av sine innerste tanker om eksistens og åndelighet, spesielt siden mange opplever disse tingene som veldig viktig for sin egen identitet. Det ble også understreket et sterkt ønske om å videreføre tilbudet med slike dager.
Disse dagene har vist oss fire som har jobbet med dette, at filosofiske diskusjoner og samtaler er noe absolutt alle kan være med på, uavhengig av hvem og hva man er. Det har også gjort det veldig tydelig for oss hvor viktige disse temaene er både i behandling og i oppfølging i etterkant av behandling. For ikke å snakke om i livet generelt. Vi har definitivt fått avdekt et stort behov for å ta det eksistensielle og religiøse på alvor i rusbehandling og rehabilitering.