Fem Tyrili-elever stilte til start i 450 kilometer-klassen i årets utgave av Femundløpet. At løpet er en real styrkeprøve, er det ingen tvil om. Det er ingen selvfølge at man klarer seg gjennom de rundt tre døgnene på hundesleden, og mye uforutsett kan skje underveis. I fjor var det to elever som måtte bryte.

– Det er hundre grunner til at du kan bli nødt til å avbryte. Hundene kan få diaré, du kan vrikke et ben, hundene kan skade seg, du kan kjøre av sporet, eller sleden kan bli ødelagt. Bikkjene kan nekte å gå, sa Tyrili-eleven "Mikael" (43) da vi snakket med ham et par dager før han skulle stille til start for første gang.

Les også: – Jeg har egenskaper som jeg kan bygge et liv på

Det slapp han å oppleve. Mikael kjørte over målstreken litt før klokka 17 mandag ettermiddag, etter ganske nøyaktig tre døgn på tur. Da hadde to av de andre Tyrili-elevene allerede kommet i mål. Rundt klokka 21 nådde den fjerde eleven mål i Røros. Femtemann måtte bryte, på grunn av smerter i ei tå han hadde skadet noen dager før løpet. Det er også en avgjørelse det står respekt av, minner nestleder ved Tyrili Frankmotunet, Kristin Langtjernet, om.

– Tenkt så voksent det er å klare å ta den avgjørelsen, med litt hjelp, og si: «Hit, men ikke lenger. Nå er jeg ikke i stand til å ta vare på bikkjene og meg selv.» Det er det masse læring i, sier hun.

Eleven som måtte bryte, var med på resten av løpet som handler for de andre kjørerne.

Også flere medarbeidere ved Tyrili Frankmotunet deltok i årets løp. Sosialfaglig behandler Per Morten Brennodden ved Tyrili Frankmotunet kom på 5. plass, mens Frankmos psykolog Eirin S. Dybing kjørte inn til en sterk 18. plass i sin Femund-debut. Ola Brennodden Sunde, som er sønn av Tyrili-veteranene Solbjørg Sunde og Ola Brennodden, og har vokst opp på Frankmotunet, vant 450 kilometerklassen. Tirsdag ble alle sammen feiret i lunsjen på Frankmotunet, forteller Kristin Langtjernet.

– Både kjørerne våre og handler-gjengen har imponert stort i år, sier hun.

Les også: Tyrili-pionér er tilbake – på hundesleden og i livet

Løypa er lagt om fra fjorårets løp, og har blitt fem mil lenger. Været var bra, men mye tung nysnø gjorde forholdene krevende.

Mikael nådde sitt personlige mål, om å fullføre med alle de åtte hundene sine i god behold.

– Han må ha kommet i mål med et av Femundløpets sprekeste åttespann. Veterinærene kommenterte underveis hvor fantastisk helse han hadde på spannet, både når det gjaldt næringsopptak, drikke og andre forhold, sier Kristin Langtjernet.

I kveld bærer det til Røros igjen for å delta på den tradisjonelle banketten i etterkant av løpet. Der skal alle kjørerne få den heder og ære de fortjener.

Nesten hele Frankmotunet var med på hele eller deler av årets femundløp, enten som handlere eller heiagjeng.