Aprilspøker er tradisjon i Norge og spøker generelt er en viktig del av kulturen i Tyrilistiftelsen. I morges slapp vi derfor «nyheten» på vår nettside og på Facebook om at Tyrili innfører obligatorisk tjenesteuniform for alle ansatte med helse- og sosialfaglig bakgrunn. Vi skrev at medarbeidere som jobber i behandlingsfellesskapene skal stille på jobb i «samordnede antrekk» som lanseres under årets stiftelsessamling i september.

– Dette er et forslag vi i ledelsen har jobbet lenge med. Nå er vi glade for endelig å kunne gjøre det til en realitet, til glede for medarbeidere og elever i Tyrili, uttalte nestleder i Tyrilistiftelsen, Camilla Fjeld.

Les den opprinnelige saken: Årets aprilspøk: Tyrili innfører uniformer i rusbehandlingen

«Nyheten» var selvsagt en aprilspøk, noe de fleste forstod ganske raskt. Uniformer er nok for de fleste et stykke unna hva de vanligvis forbinder med Tyrili-verdier som likeverd. I kommentarfeltet under innlegget på Facebook ga enkelte likevel uttrykk for at de skvatt litt før de fikk tenkt seg om.

– Hahahahaha!!! Jeg gikk fem på først og tenkte hva i h*****, skriver en følger.

– Æ kjent æ trakk pusten litt vel fort og vart litt varmt et par sekund her før æ huska daton, skriver en annen.

– Jeg kjente på en takknemlighet for at det var 1. april, skriver en tredje.

Diktet videre på konseptet
Noen har forslag til videreutvikling av konseptet:

– Stifinnerne må gå med rosa fotlenke, skriver en Facebook-følger.

– Skal elevene ha strpete svart/kvit da? spør en annen.

– Og helsefaglige med sosialfaglig påbygg får striper, da? foreslår en tredje.

– Sjokkrosa og refleksgrønn hadde vært topp, mener én følger.

– Med signalgul hatt eller sløyfe, repliserer en annen.

Noen ser allerede for seg bestemte Tyrili-medarbeidere i de nye uniformene. Spesielt Frankmo-pionéren Kjell Brennodden er det flere som gir uttrykk for at de har vanskelig for å se for seg i uniform. Heller ikke medarbeiderne ved Tyrilisenteret i Skien vil gli rett inn blant de uniformerte, skal vi tro reaksjonene på Facebook.

– Ser du for deg Bendik i sånne klær på lagsmøte?

– Eller hans Olav i rosa uniform ..?

Ikke fra helt offisielt hold ...
En observant leser har merket seg at det ikke var Helsedirektoratet som var fulle av lovord overfor idéen om uniformering, men det mindre kjente Helsediktoratet.

– Altså, diktoratet. Må ikke forveksles med direktoratet, skriver hun.

Fra diktoratet var det seniorrådgiver Unn Inger Form som uttalte seg. Kvinnen med det passende navnet skriver trolig under dokumenter med signaturen Unn I. Form.

Tyrilis Facebook-følgere ble invitert til å stemme over to forslag til design på de nye uniformene, trivselsgul og skoggrønn eller raddisrød og sykehusblå. Mandag ettermiddag hadde rundt 60 prosent falt ned på førstnevnte alternativ, 40 prosent foretrakk det siste.

– Digger raddisrød! skriver en følger, men det er uvisst om hun mener det ironisk eller entusiastisk.

– Jeg stemmer på den blå, selvfølgelig, og forventer en VIF-logo rett under Tyrili-logoen. Hadde vært no’ det.., skriver en annen.

Ingen av forslagene vil bli virkelighet, og vi kan berolige de som satte kaffen i halsen i morges: Det foreligger ingen planer om å innføre uniformer i Tyrili.

Tusen takk til alle som engasjerte seg i årets aprilspøk!