Tekst og bilder: Even Hagesveen, Tyrili Frankmotunet | Publisert 28. mars 2023.

I fjor høst ble jeg spurt av Roy på Tyrilitunet om jeg ville være med på et prosjekt i mars 2023. Det gjaldt Kreftforeningen, som skulle ha sine årlige vinterleker. Roy trengte kjøkkenpersonell fra Frankmo, og vi var villige til å bidra. Siden da har det blitt brukt mye tid på planlegging og organisering, og min oppgave var å skaffe til veie 3-4 pasienter som ønsket å delta som frivillige under arrangementet.

Se flere bilder i eget galleri nederst i saken!

Torsdag 22. mars satt derfor Tommy og jeg i bilen på vei til Lillehammer. Mesnali var destinasjonen. På togstasjonen i Lillehammer plukket vi opp Anders og Kenneth, og laget var med det fulltallig. I Mesnali ble vi godt tatt imot av Ingvill, Roy og Jørn, som fortalte om planene for vinterlekene.

Vi skulle stå for middag til 90 personer torsdagskvelden, frokost til de som bodde på Tunet fredag, lørdag og søndag. Dette var også rundt 90 personer. Vi skulle også servere 500 personer lunsj lørdag og festmiddag lørdag kveld.

Dette så vi fram til.

Tacobuffet og innebandy
Torsdag ettermiddag startet vi med tacobuffet til 90 personer. Serveringen gikk som en lek, og gutta var helt med. Etter middag ryddet vi sammen og fordelte frokostplikt til neste dag.

Tidlig fredag morgen var Tommy og Anders og jeg klare til å servere frokostbuffet. Frokost ble satt frem, kaffe ble kokt og ting gikk på skinner. Under frokosten fikk Anders det innfallet at han skulle være med å spille innebandy med barna som var til stede, til stor glede for alle i rommet.

Etter frokost fredag startet den virkelige jobben. Vi skulle forberede festmiddagen:

 • Helstekt Ytrefilet
 • Kyllingfilet til barna
 • Vegetarnuggets.
 • Varierende potettilbehør, som fløtepoteter og stekte poteter
 • Stekte grønnsaker
 • 3 typer kalde grønnsaksalater
 • 2 sauser: fløtesaus med pepper og rødvinssaus
 • Diverse dressinger

Kenneth fikk ansvar for å krydre 12–15 brett med kyllingfilet, og kasta seg over oppgaven med godt mot. Som utdannet kokk, passet dette midt i blinken for ham. Han stekte også mange kilo grønnsaker med et stort smil om munnen.

Satte Gunnar i skrubben
Tommy og Anders ryddet og vasket storhallen til den store gullmedaljen. Mens de drev med det, ordnet undertegnete frokosten til dagen etter. Roy, Ingvill og Jørn preppet kalde salater til festmiddagen. Vi fikk også forsterkning fra klatresenteret. Hans Johan var med oss denne dagen og bydde på sitt gode humør.

Gunnar Engen er også et fast inventar under slike arrangementer i Mesnali, og ham plasserte vi i skrubben.

Forberedelsene denne dagen gikk fort, vi var effektive og ble ferdig med det vi kunne til rundt kokka tre.

Etter det ville gutta på studietur til en lokal hundekennel, så vi kjørte dit sammen.

Fredag kveld var det åpningsseremoni for Kreftsakens vinterleker, der vi deltok med de som deltok på dette arrangementet.

Reisebrevet fortsetter etter faktaboksen!

Kreftsakens vinterleker

 • Årlig, gratis arrangement for personer som har, eller har hatt, kreft, og deres pårørende
 • En spesiell og opplevelsesrik helg med vinteraktiviteter
 • Ble i år arrangert 24.–26. mars, på Sjusjøen og i Mesnali
 • Arrangeres av Kreftforeningen og Montebellosenteret, første gang i 2022
 • Tyrilitunet bidro med overnatting og bespisning
 • Pasienter og medarbeidere fra Tyrili gjorde en viktig, frivillig innsats

Den store dagen
Lørdagen skulle det være festmiddag i hallen på Tyrilitunet. Dagen startet med en god frokost for de som deltok på arrangementet. Vi var på plass, og det gikk strålende.

Lunsjen denne dagen skulle Roy og hans team stå for. Det var lasagne til 500 personer, som skulle serveres på Sjusjøen. Vi hadde ikke plass til å varme opp alle disse på Tyrilitunet, så både kjøkkenet på Tyrilihaugen og et kjøkken på Sjusjøen ble brukt.

Mens lunsjen ble tatt hånd om, la vi gutta og Ingvill siste hånd på verket. Vi brunet og stekte opp 40 kilo ytrefilet, tilberedte de siste grønne salatene og kokte sauser. Anders og Tommy tok igjen jobben med å rydde hallen klar til festmiddag.

På ettermiddagen kom det en gjeng frivillige fra bygda, og vi var også så heldige å få med oss tre frivillige fra Tyrilisenteret Lillehammer. De fikk i oppdrag å dekke opp og pynte hallen til fest.

Dessertpynting og mengder av oppvask
Klokka fem rigget vi oss med varmeskap og buffetbord i hallen, og klokka seks gikk startskuddet. Da skulle vi servere middag. Vi la opp buffeten på to bord, Jørn og Tommy hadde ansvar for ett bord, mens jeg og Kenneth hadde ansvaret for det andre. Anders hadde vi plassert i skrubben nede i Hovedhuset, og sammen med de frivillige fra bygda tok han oppvasken fortløpende.

Vi serverte cirka 200 personer i hallen på Tyrilitunet. Roy tok med sitt lag til fjells, og serverte 230 personer på Sjusjøen. På begge buffetbordene sto vi og transjerte (skar opp) ytrefilet til alle deltagerne. Kenneth koste seg tydelig med den jobben.

Etter første runde med middag ryddet vi det ene buffetbordet og begynte å legge opp desserter. Det var melkesjokolademousse og panna cotta med bærkompott. Vi pyntet dessertene ved bordet, mens ungene fulgte med på oss med stor interesse. Tommy hadde stålkontroll på pynting av desserter.

Middagsserveringen gjorde vi unna på to timer, og gutta fra «Team Frankmo» sto løpet helt ut. Etter middag ryddet vi hallen, vasket den og gjorde klar til frokost dagen etter.

Inne på kjøkkenet sto Anders og de frivillige i med oppvasken. Det var ikke lite oppvask fra denne kvelden, det skal sies. Vi var ferdige omtrent til landskampen mellom Norge og Spania begynte, en kamp som vi ikke trenger å skrive noe mer om.

Felleskap, glede og mestring
Søndag morgen klokka sju var vi igjen på plass, for å servere frokost. Frokosten gikk bra, og etter nedvask satte vi kursen mot Frankmotunet igjen.

Kenneth, Tommy og Anders var helt eksemplariske hele helga. De sto på fra morgen til kveld, og alle som deltok på arrangementet var fornøyde.

På denne turen har vi virkelig fått jobbet sammen, skulder til skulder, og vi har fått mye mestring og glede ut av turen! Dette har virkelig vært felleskap i praksis.

Vi gleder oss til neste arrangement på Tyrilitunet sammen med Roy, Ingvill og Jørn.

// Even