– Ubetalelig å se at folk får et løft i livet
Anders Dale hos Gausdal Landhandleri er spent når han tar inn personer som har havnet utenfor arbeidslivet, men synes det er verdt det når han ser de som lykkes.
Hvordan jobber Tyrili for at elevene skal få jobb etter endt behandlingsløp? I en artikkelserie får du møte håpefulle og hardtarbeidende Tyrili-elever, arbeidsgivere som tenker utradisjonelt og Tyrilis nye IPS-team (TIPS).
Forrige uke skrev vi om «Jan», som fikk sitt livs første ordinære jobb i en alder av 47 år. Arbeidsgiveren som ansatte ham, var Gausdal Landhandleri i Lillehammer ved driftsleder for logistikk, Anders Dale. Han satte pris på at Jan spilte med åpne kort, og gjenkjente raskt en person som han mente kunne bli et positivt tilskudd til bedriften.
Les også: Fikk napp på sitt livs første jobbsøknad
– Han hadde sterk holdning, initiativ, og et tydelig ønske om å komme tilbake. Og han var veldig ærlig i måten han kom med sin historie på. Jeg er ganske direkte med ansatte selv, og synes det er fint å få ærlighet tilbake, sier Dale.
Det er ikke første gang Dale ansetter personer som av en eller annen grunn har havnet utenfor arbeidslivet. Gausdal Landhandleri har høysesong på sommeren, når byggearbeider og oppussing pågår for fullt landet over. Da er det behov for å sette inn ekstrahjelper. Vintersesongen er roligere, og gir mulighet for å prøve ut personer som kan bli sesongarbeidere når våren kommer.
– Målet er å finne folk som vi får igjen år etter år. Gausdal Landhandleri er en IA-bedrift (inkluderende arbeidsliv, red.anm.), og vi har vært med på en del tiltak for å få folk tilbake i jobb. En periode med arbeidspraksis, slik Jan har hatt i vår, er en fin måte å få prøvd ut folk på for å se om de kan benyttes som sesongarbeidere i sommerhalvåret, sier Dale.
Han synes alltid det er spennende når en person som har vært lenge ute av arbeidslivet, skal prøve seg.
– Skepsis er feil ord, men man er litt spent på hva man møter og hva slags initiativ man får se. Når det gjelder Jan, så jeg med en gang at han var det jeg liker å beskrive som framoverlent. En som ikke setter seg ned, men prøver å finne løsninger og komme seg videre. Det han har vist i arbeidspraksisen, er veldig bra.
–Betyr mye å kunne hjelpe
Den åpne holdningen overfor personer med en annen fortid enn det man kan kalle vanlig, gir Dale et større utvalg av potensielt gode arbeidstakere å velge mellom, når han skal ansette. Samtidig er han opptatt av å kunne bidra med noe selv.
– Hvis jeg kan hjelpe Jan, som allerede har kommet ganske langt, og som har gitt utrykk for at han virkelig ønsker å klare det denne gangen, betyr det mye for meg.
Foreløpig bor Jan på Tyrilihaugen, innenfor Tyrilis trygge rammer. Dale innrømmer at han tenker på hva som vil skje den dagen Jan skal flytte i egen leilighet. Dale har sammen med Jan derfor laget en turnus hvor Jan bare jobber kveld, slik at han slipper å begynne på jobb før den første bussen går fra Tyrilihaugen om morgenen, og kan bli boende der. Turnusen er også en fordel for Dale, som har behov for folk som kan jobbe kveld. Han synes det er en trygghet å vite at Jan bor på Tyrilihaugen inntil videre.
– Det eneste jeg er litt spent på, har ikke med arbeidsoppgaver å gjøre, men stabiliteten i livet. Hva som skjer hvis det butter og går litt imot. Derfor har vi lagd en turnus så ikke alt endrer seg på en gang, så han slipper å flytte og etablere seg på nytt samtidig. Det er fint å ta ting skrittvis. Å være i jobb er kanskje nok for ham en periode, og så får vi se videre hva han velger å gjøre når det gjelder bolig.
Anbefaler å gi folk en mulighet
Jan har skrevet under kontrakt med Gausdal Landhandleri fram til 1. november. Da er sommersesongen over, og byggevareforretningen går over til vinterbemanning, med færre folk. Det er mulig Dale har arbeid videre til Jan etter 1. november, men det er ikke sikkert. Et mulig alternativ er å jobbe for et av vintersportsstedene i regionen, med oppgaver som å kjøre skiheis, være med i skipatrulje eller kjøre tråkkemaskin. Dale har en avtale med vintersportsstedene om at de kan rekruttere fra hans sommersesongarbeidere, dersom begge parter ønsker det.
– I verste fall har jeg ikke jobb til Jan til vinteren, men vi får se hva som skjer. Neste sommer er det uansett nye muligheter, da har jeg alltid bruk for folk, sier Dale.
Han setter pris på samarbeidet med Tyrilistiftelsen og jobbspesialist Eva Tveit ved Tyrilisenteret i Lillehammer.
– Jeg er veldig fornøyd med måten Tyrili har solgt dette inn på og hvordan Jan har tatt de utfordringene han har fått. Jeg synes dette er fint å kunne bidra til, sier Dale.
– Er dette noe du også vil anbefale andre arbeidsgivere?
– Ja, i hvert fall å gi folk en mulighet. Arbeidstrening er en fin måte å prøve ut folk på, og jeg tror flere arbeidsgivere kunne bidra på den måten. Det er nok en skepsis til livene folk har levd, ofte med kriminalitet, dårlige venner og lite holdepunkter. Jeg kan forstå at man kan bli usikker som arbeidsgiver. Selv bruker jeg mye magefølelse, og den var hele tiden god i møte med Jan. Det er ubetalelig å se at folk kommer i arbeid og virkelig får et løft i livet.
ARTIKKELSERIE OM JOBB ETTER BEHANDLING Hvordan jobber Tyrili for at elevene skal få jobb etter endt behandlingsløp? I en artikkelserie får du møte håpefulle og hardtarbeidende Tyrili-elever, arbeidsgivere som tenker utradisjonelt og Tyrilis nye IPS-team. Tidligere saker: 25. april: Fikk napp på sitt livs første jobbsøknad Jan (47) har levd et voksenliv preget av rusavhengighet og kriminalitet. Sist han var i fengsel, la han en plan hvor jobb og leilighet var målene i den andre enden. I vår underskrev han sin første arbeidskontrakt og begynte å kjøre truck på lageret til en trelasthandel. 17. april: Nytt team skal skaffe Tyrili-elever jobb etter behandling Teamet skal jobbe etter IPS-metoden, hvor målet er å komme raskt ut i ordinært, lønnet arbeid. Les hvilke tanker teamleder Eva Tveit og prosjektleder Alf Sandve i Tyrili IPS (TIPS) har om hvordan de må jobbe for å skaffe flest mulig elever jobb. 10. april: Vil vekk fra rus og kjedsomhet Robin (27) har jobbet i bar og på restaurant og i dagligvare. Kjedsomhet, utbrenthet og rusproblemer har ført til noen dårlige avslutninger. Nå er han i behandling i Tyrili, og får hjelp av Tyrilis IPS-team til å hente inn referanser og attester fra tidligere arbeidsgivere. Målet er jobb i barnehage etter endt behandling. |