Hverdagen er ganske lik ved alle tyrilisentrene våre. Dagen starter med frokost og felles morgensamling, hvor dagen planlegges. Etter møtet vasker pasienter og medarbeidere huset sammen. 

Så møtes alle i sine respektive arbeidslag. Innelaget har ansvar for oppgaver inne i husene, blant annet innkjøp av mat og tilberedelse av måltider. Driftslaget, eller utelaget, har ansvar for vedlikehold og andre oppgaver utenfor bygningene. Oppgavene varierer fra enhet til enhet, med fleksibilitet innad på enhetene. Arbeidslagene er en viktig arena for endring og utvikling. De bidrar med struktur i hverdagen og er en trygg base mellom samtaler, grupper og andre avtaler.

Det settes også av tid til annet du har behov for: samtalegrupper, individuelle samtaler, læringsgrupper, undervisning, aktiviteter og turer. Karriereveiledning eller gjelds- og økonomirådgivning, ansvarsgruppemøter og møter om veien videre har også sin plass. Det samme har avtaler utenfor huset, hos tannlege, lege, fysioterapeut eller andre. 

Som pasient har du en individuell plan, en behandlingsplan og en ukeplan. Dette er verktøy som hjelper deg å planlegge tiden i behandling og sette deg mål. Hver enhet lager ukeplaner og dagsplaner. Der beskrives arbeidstider, avtaler, møter og behandlingsaktiviteter for hele enheten.

Alle pasienter, og medarbeidere som er på jobb, spiser lunsj og middag sammen. Hver fredag oppsummerer enheten uka som har gått. Da er det også helgesamling, hvor helga planlegges.

Aktiviteter er en viktig del av behandlingen, for at du skal få prøve deg på nye områder og oppleve mestring. Opplevelsene blir naturlige samtaleemner i møte med andre, og er fine erfaringer å trekke fram når du skal bygge et sosialt nettverk. Aktiviteter er også en måte å bli trygg på, i omgang med andre. De kan åpne for at du blir kjent med nye mennesker. Hvilke aktiviteter som tilbys, varierer fra enhet til enhet. Vi prøver å tilby et mangfold av aktiviteter, som kan passe for folk med ulik personlighet, bakgrunn og ønsker.

I Tyrili drar vi ofte på turer. Det kan være en fisketur en helg, en handletur eller et kafébesøk i byen, en tur på hesteryggen eller en skitur. Turer og reiser gir avkobling fra hverdagen og trening i nye og fremmede situasjoner utenfor fellesskapet. Turene skaper felles opplevelser og inviterer til samarbeid med andre pasienter, slik at tillitsbånd kan få utvikle seg.

Det er et mål at du skal trene på å mestre omgivelser utenfor Tyrili, mens du er hos oss. En viktig del av det, er å dra på treningsreiser hjem til familie, venner eller egen leilighet. Det er viktig å møte utfordringene uten å ha mange tyrilivenner rundt seg, for å se hva du mestrer og hva du må jobbe videre med. Treningsreisene blir jobbet grundig med i lagsmøter og på samlinger, og gir deg en god pekepinn på hvor dine største utfordringer ligger.

 

Respektfulle relasjoner

I Tyrili så skal pasienter, pårørende, samarbeidspartnere og medarbeidere møtes med høflighet, respekt og en inkluderende holdning. Det skal tas aktivt avstand fra krenkende og uetisk praksis.

For både pasienter og medarbeidere innebærer dette å behandle medmenneskene dine med likeverd, respektere egne og andres grenser.

I behandlingshverdagen bruker vi relasjon og samspill i alle kriker og kroker. Relasjoner over tid kan noen ganger bli utfordrende for den ene eller andre og vi må sammen holde fokus på at relasjonene skal være trygge, profesjonelle og hensiktsmessige for behandlingen.

Selv om vi har fokus på dette i enhetene våre, vet vi at grenseoverskridende eller krenkende atferd allikevel kan skje. Da er det viktig at du som opplever det vet at du kan snakke med noen og få hjelp med det

Hvem kan du snakke med?
Det viktigste er at du snakker med en du er trygg på. Det er lettest for oss å hjelpe deg hvis du klarer å snakke med en på enheten din. Det er opp til deg om det er kontaktpersonen din, enhetsleder, stiftelsesleder eller en helt annen.

Hvis du ikke kjenner deg trygg på å snakke med noen i Tyrili er det andre steder du kan få hjelp og støtte. Her er noen:
Pasient- og brukerombudet kan nås på tlf 40 50 16 00 eller på nettsiden https://www.pasientogbrukerombudet.no/
Statens Helsetilsyn kan nås på tlf 21 52 99 00 eller på nettsiden https://www.helsetilsynet.no/
Hvis du har opplevd overgrep eller vært utsatt for annet lovbrudd skal du ta kontakt med Politiet på 02800.

Hvis du oppdager et brudd på god etisk praksis, eller andre kritikkverdige forhold som har berørt andre enn deg selv pasienter eller medarbeidere, ønsker vi også at du melder fra slik at det kan tas nødvendige grep. Det vil gi oss mulighet til rette feil som er begått og gjøre det vi kan for å forhindre gjentakelse.

Hverken melding om bekymring eller formell varsling skal få negative konsekvenser for deg. En huskeregel er at det er bedre å melde bekymring eller rådføre seg en gang for mye enn for lite.

Hva er grenseoverskridende atferd?
Grenseoverskridende atferd er når helsepersonellet utfører handlinger som bryter med de grensene pasienten har for å beskytte sin integritet, og som oppleves som ydmykende eller invaderende. Grad av alvorlighet og skadepotensiale kan variere. Atferden kan være verbal, eksempelvis kommentarer om pasientens kropp eller utseende som oppleves krenkende for pasienten, eller fysisk, eksempelvis beføling eller voldtekt. (helsetilsynet.no)